НАЧАЛО Други

Европейските акции започнаха деня със спад – каква може да е причината?

юли 5, 2023 21:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейските акции започнаха деня със спад – каква може да е причината?

В сряда сутринта европейските акции отбелязаха спад, тъй като инвеститорите анализираха негативните показатели както от китайската икономика, така и от икономиката на ЕС.

В следобедната търговия индексът Stoxx 600 отбеляза спад от 0.7%. Трябва да се отбележи, че акциите на застрахователните дружества спаднаха с 1.7%, а тези на химическия и технологичния сектор – с 1.5%. 

През последните три сесии индексът демонстрира ограничени движения, тъй като пазарните нагласи стават предпазливи в очакване на предстоящия сезон на отчетите за второто тримесечие.

През юни активността в сектора на услугите в Китай отбеляза значително забавяне, както показа проучването на Caixin/S&P Global за индекса на мениджърите по покупките. Въпреки това той остана на територията на експанзията за шести пореден месец.

Индексът на мениджърите по покупките в сферата на услугите на Caixin за юни бе отчетен на ниво 53.9, което показва по-бавен темп на разширяване в сравнение с отчетената през май стойност 57.1.

В проучването се отбелязва, че “бизнес активността и новите поръчки се разширяват със значително по-бавни темпове, отколкото през май, тъй като някои компании отчитат по-слабо от очакваното пазарно търсене“.

Едновременно с това данните за PMI в еврозоната показаха свиване на бизнес производството през юни. От S&P Global заявиха, че икономиката е “спряла“, тъй като подкрепата от растежа в сектора на услугите е намаляла, въпреки отслабването на инфлационния натиск. Проучването отдава този спад на слабото търсене и на рязкото намаляване на новите поръчки за производителите.

След като в понеделник Саудитска Арабия и Русия обявиха съкращаване на добива, цените на петрола отстъпиха поради опасения за търсенето. Предвижда се Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да проведе своя международен семинар в сряда и четвъртък.

По-късно днес Федералният резерв ще оповести протокола от последното си заседание, който ще предостави на пазарите решаваща информация за бъдещия път на лихвените проценти.

В сутрешната търговия Ams-Osram, германският производител на електрически осветителни тела, отбеляза спад от 10.2%. Пазарните наблюдатели предположиха, че опасенията относно въздействието на новите китайски ограничения за износ на метали може да са повлияли на този спад.

В положителната част на индекса Stoxx 600 германският разработчик на лекарства Evotec отбеляза ръст от 3.7%, след като си осигури договор на стойност $74 милиона с Министерството на отбраната на САЩ.

В началото на търговията европейските акции показаха спад, като в 8:05 ч. българско време индексът Stoxx 600 се понижи с 0.6%.

Всички сектори претърпяха загуби, като акциите на миннодобивните компании поведоха спада с 1.2 %. Този спад дойде, тъй като активността в сферата на услугите в Китай не успя да отговори на очакванията, което показва забавяне на икономическото възстановяване.

Германският DAX и френският CAC 40 отбелязаха спад от около 0.6 %, а британският FTSE 100 се понижи с 0.4 %.

Очакванията на германските производители на автомобили се понижават

Според проучване, проведено от института ifo, бъдещите бизнес нагласи на германските автомобилни производители рязко са намаляли през юни.

Докато оценката на текущото им положение се е увеличила от 28.4 точки на 37.5 точки, очакванията са спаднали от минус 10.3 точки на минус 56.9 точки.

Този спад бележи петото поредно понижение и свежда очакванията до най-ниското им ниво от световната финансова криза през 2008 г. насам.

Доставчиците на автомобили съобщават, че както настоящото им положение, така и бъдещите им очаквания са се влошили, тъй като се борят с липсата на търсене от чужбина.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.