НАЧАЛО Регулации

Европейската централна банка обмисля забрана на 'високорисковите' активи

НОЕ. 8, 2019 18:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Европейската централна банка обмисля забрана на 'високорисковите' активи

Плановете на Facebook да изгради Libra, дигитален актив, подкрепен от кошница с фиатни валути, не страда от недостиг на противници.

През месеците след обявяването му, проектът предизвика спорове и много възмущение сред регулаторите по целия свят, които предупреждават, че на Facebook и изпълнителния директор Марк Зукербърг не може да се поверяват чувствителни финансови данни. И тогава идва проблема с милиардите потребители. Според тях, дигитална валута в ръцете на социален медиен гигант може да разклати глобалната финансова система до основи.

Европейският съюз ще обмисли възможна забрана на високорискови криптовалутни проекти и ще предприеме действия за блокиране на стартирането на Libra, според доклад, публикуван от Reuters.

Финансовите регулатори на ЕС искат всички опции да бъдат ясно изложени, което включва предотвратяване на продължаващото развитие на дигитална валута, защото представляват прекомерни рискове.

Даниел Даяну, президент на фискалния съвет на Румъния, казва, че Libra са "много опасни", като подчертава, че подобни активи "са част от логиката на онези, които смятат, че има нужда от паралелни пазари и очакват с нетърпение изчезването на централните банки".

В последното предложение, което вероятно ще бъде обсъдено по време на предстояща среща с министрите на финансите от ЕС в петък, европейските регулаторни органи заявяват, че Libra и други подобни инициативи „не трябва да започват да действат в Европейския съюз“.

Тревожността около технологични гиганти като Facebook, които заплашват да узурпират ролята на централните банки, подтиква ЕС да обмисли създаването на собствена публична цифрова дигитална валута.

Според проекта:

ЕЦБ и други централни банки на ЕС биха могли да проучат възможностите, както и предизвикателствата пред издаването на дигитални валути на централна банка.


Докато крипто общността остава до голяма степен разделена по отношение на Libra - анализирайки всичко от важността на Биткойн до криптовалутите като цяло, до децентрализираните системи и до способността на Facebook да изкупи себе си в очите на регулаторите, които се опитват да ги спрат - създателят на Етериум , Джоузеф Любин, казва, че е голям фен на проекти като Libra, но добавя, че не се ръководят, от когото трябва.

„Не вярвам, че Facebook би трябвало да ръководи този проект, имайки предвид отношението към личната информация и цялостното доверие във Facebook.“


Що се отнася до наистина децентрализираните криптовалути, създателят на Cardano и съсъздателят на Етериум, Чарлз Хоскинсън, обясняват защо Libra са нещо различно.

"Самият факт, че американското правителство не може да проведе инквизиция или изслушване срещу Биткойн е свидетелство за силата на децентрализацията."

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Нова директива на ЕС ще задължава банките да работят с крипто предприятия

Съгласно новата директива, компаниите, свързани с криптовалута, ще се третират като всеки друг бизнес.Блокчейн секторът винаги е разглеждал регулирането като най-голямото си препятствие. Това развитие...
ФЕВ. 23, 2020 19:11 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Регулациите на криптовалути в Бразилия сериозно засегнаха крипто борсите

Bitcoin.com съобщи, че две основни борси за криптовалути, базирани в южноамериканската държава, са спрени след заплахите от големи глоби и непосредствените последици от регулации.  Acesso Bitcoin беш...
ФЕВ. 19, 2020 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Германски банки търсят одобрение от регулатора, за да предложат Биткойн попечителство

Местният вестник ‘Handelsblatt’ съобщи на 7-ми февруари, че Федералният орган за финансов надзор в Германия (BaFin) се занимава с наплив от заявления от 40 банки, които искат да станат регулирани попе...
ФЕВ. 11, 2020 20:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

FinCEN няма да позволи регресията на контрола върху прането на пари

Ел-Хинди откри речта си, като отбеляза особената комплексност на индустрията за ценни книжа и фючърси, която се състои от гъста мрежа от транзакции и взаимодействия между взаимосвързани страни.Този “н...
ФЕВ. 10, 2020 09:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света