НАЧАЛО Други

Ето защо може да не е добра идея да се инвестира в Китай в момента

септември 15, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо може да не е добра идея да се инвестира в Китай в момента

Основателят и главен инвестиционен директор на Hayman Capital Management има песимистично мнение за Китай, като посочва както икономически, така и политически фактори като основа за дългосрочната си негативна прогноза за втората по големина икономика в света.

В интервю за Bloomberg Кайл Бас изрази скептицизъм относно перспективите за печеливши инвестиции в Китай в дългосрочен план, като се пита дали от това ще спечели Китайската комунистическа партия или инвеститорите.

Той наблегна на присъщите на инвестирането в тоталитарно правителство предизвикателства, като определи гледната си точка по-скоро като реализъм, отколкото като негативизъм.

През последните месеци в Китай се появиха поредица от обезкуражаващи икономически данни, без видими признаци на очакваното възстановяване след пандемията. По-специално секторът на недвижимите имоти в Китай е изправен пред все по-големи проблеми, като големи строителни предприемачи като Evergrande и Country Garden Holdings са изправени пред възможността за фалит.

Някои анализатори дори правят паралели между тази ситуация и случилото се с “Lehman Brothers“, който настъпи по време на финансовата криза в САЩ.

Освен това, на фона на постоянния поток от негативни икономически показатели, китайските официални лица обявиха, че някои статистически данни, като например данните за младежката заетост, вече няма да бъдат оповестявани публично, въпреки значителното нарастване на младежката безработица през последните години.

Бас изтъкна опитите на Китай да укрепи валутата си в условията на влошаваща се икономика и сриващ се пазар на недвижими имоти. Той отбеляза, че почти всеки частен строителен предприемач в Китай е изправен пред някаква степен на финансови затруднения, като офшорни доларови облигации на стойност приблизително $190 милиарда са изправени пред възможността за неизпълнение.

Въпреки ежедневните събития и промени в политиката на Китай, Бас твърди, че общите системни и политически фактори го правят непривлекателен избор за дългосрочни портфейлни инвестиции. Той подчерта значението на инвестирането в пазари, характеризиращи се с върховенство на закона, ефективно лидерство и възможности за положителна възвръщаемост на портфейла.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.