НАЧАЛО Други

Ето защо криптовалутата на Венецуела не успя да се справи с инфлацията

21.01.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо криптовалутата на Венецуела не успя да се справи с инфлацията

Според информацията венецуелското правителство е спряло официалната си криптовалута - Petro. Какво обаче доведе до края на Petro и защо то не успя да се справи със зашеметяващата инфлация в страната от 359.99% през 2023 г.?

Венецуела изглежда е първата страна, която въведе и прекрати дейността на собствена криптовалута. Към настоящия момент официалният уебсайт, който все още е достъпен, вече не подпомага покупките на Petro, като при опитите за регистрация се показва съобщение “В процес на поддръжка“.

Въведена през 2018 г., за да заобиколи санкциите на САЩ, Petro започна да функционира пълноценно през 2020 г. Въпреки сериозните усилия, монетата не успя да получи широко признание във Венецуела или в международен план.

Правителството се опита да го използва като вътрешна разчетна единица, като задължи използването му в социални жилищни проекти и обвърза 50% от минималната работна заплата с Petro.

Подкрепена от богатите петролни запаси на страната, ключов аргумент за привържениците на валутата на БРИКС, подкрепяща фиатни валути, базирани на суровини, Petro беше премахната от правителството само няколко месеца преди решаващите президентски избори, което беше сигнал за признаване на нейния неуспех.

В страна, която се бори с трайна хиперинфлация, отсъствието на Petro едва ли ще бъде оплаквано.

Въпреки че очакваното ниво на инфлация от 359.99% през 2023 г. бележи подобрение в сравнение с предходните години, Petro не успя да разреши дълбоко вкоренените проблеми на Венецуела, включително корупцията.

Според Индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2022 г. Венецуела е получила мрачни 14/100 точки, като 0 означава “силно корумпирана“, поставяйки страната на 177-мо място от 180 държави.

Венецуела и САЩ участват в дискусии относно облекчаване на санкциите, за да се облекчат предизвикателствата, пред които е изправена почти нефункциониращата венецуелска икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Доларът доминира, но движението срещу валутата не може да се спре

Огромното значение на щатския долар в световните парични и икономически рамки след края на Втората световна война е безспорно.

22.02.2024 7:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.