НАЧАЛО Други

Ето коя е най-голямата заплаха за долара

20.02.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето коя е най-голямата заплаха за долара

Трайното господство на долара изглежда е трайна реалност, като най-сериозната заплаха за позицията му на водеща световна резервна валута идва от самата икономика на САЩ, както твърдят двама икономисти.

В неотдавнашен документ Стивън Камин, бивш директор на отдела за международни финанси на Фед, и Марк Собел, бивш икономист от Министерството на финансите, подчертават утвърдения статут на долара като основна световна валута.

Те изтъкнаха, че широкото разпространение на долара както в търговията, така и в резервите на централните банки, му осигурява силни позиции в обозримо бъдеще.

Според последните данни на Банката за международни разплащания доларът участва в 88% от цялата ежедневна световна търговия. Освен това данните на Международния валутен фонд сочат, че към третото тримесечие на 2023 г. той ще представлява приблизително 55% от всички резерви на централните банки, надминавайки значително другите валути.

Макар че някои наблюдатели изразяват опасения от появата на конкурентна валута, която би могла да оспори господството на долара, като например усилията на държавите от БРИКС да намалят зависимостта си от долара в търговията или предложенията на държави като Русия и Китай за създаване на алтернативна валута, Камин и Собел твърдят, че тези предизвикателства бледнеят в сравнение с вътрешните заплахи, породени от самите САЩ.

Те предупредиха, че стабилността на долара може да бъде застрашена от потенциално сериозно влошаване на финансовия и икономическия пейзаж в САЩ. Фактори като политическата поляризация, дисфункцията на Конгреса и липсата на ангажимент за справяне с нарастващия бюджетен дефицит допринасят за този риск.

Освен това се изказва предположението, че тези вътрешни предизвикателства могат да доведат до трайна инфлация, намаляване на частните инвестиции, финансова нестабилност и по-слаба динамика на американската икономика, което в крайна сметка да подкопае господстващото положение на долара.

Освен това фрагментирането на световните икономики на отделни блокове представлява друг риск, който може да доведе до намаляване на световната търговия, производителността и икономическия растеж, както и до неблагоприятни последици за международната политическа и военна стабилност.

Допълнителни икономисти изразяват загриженост за нестабилната фискална ситуация в САЩ, като предупреждават, че нарастващият федерален бюджетен дефицит, който според прогнозите на Бюджетната служба на Конгреса ще достигне $1.6 трилиона тази година и $2.6 трилиона след десетилетие, може допълнително да застраши водещата позиция на долара на световните пазари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.