НАЧАЛО Други

Ето колко банки са застрашени от това да се сринат

02.05.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето колко банки са застрашени от това да се сринат

Нестабилността на някои банки в Съединените щати се превръща във все по-сериозен проблем, който има последици както за финансовия сектор, така и за икономиката като цяло.

В условията на нарастващи лихвени проценти и значителен дял на незастраховани депозити няколко банки се намират на ръба на колапса. Анализ, основан на неотдавнашeн доклад, откроява група институции, изправени пред повишена уязвимост, което предизвиква внимание към техните несигурни финансови позиции.

На преден план в това отношение са 186 банки в цялата страна, определени като особено податливи на фалит или срив. Тези банки, както разкрива докладът, озаглавен “Затягане на паричната политика и нестабилност на банките в САЩ през 2023 г.“, се борят с неблагоприятните последици от повишаването на лихвените проценти и значителната зависимост от незастраховани депозити. Проучването подчертава потенциалните загуби на пазарна стойност, понесени от отделните банки в условията на кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти. Освен това то хвърля светлина върху степента, в която тези банки зависят от финансиране от незастраховани вложители, особено от тези, които притежават сметки на стойност над $250,000.

Последиците от тези констатации се простират отвъд банковата индустрия. Ако половината от незастрахованите вложители бързо изтеглят средствата си от тези уязвими институции, дори застрахованите вложители могат да се сблъскат с обезценка. Подобен сценарий би поставил значителни предизвикателства, които потенциално биха наложили намесата на регулаторни органи като Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC). Сривът на Silicon Valley Bank служи като ярък пример, илюстриращ как обезценяването на активите, съчетано с изтеглянето на влогове, може да доведе до фалит на финансова институция.

В светлината на тези събития вниманието все повече се насочва към потенциалните последици от банковите фалити. Икономическата стабилност на засегнатите региони, интегритетът на финансовата система и благосъстоянието на вложителите – всичко това е под въпрос. Със задълбочаването на дискусиите около интервенцията и рекапитализацията заинтересованите страни от различни сектори следят отблизо ситуацията, осъзнавайки дълбоките последици от банковите фалити за икономиката като цяло.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Бичите настроения преобладават на фондовия пазар – какво да очакваме?

Сегашните настроения на инвеститорите в акции са изключително оптимистични и достигат невиждани от години нива. Въпреки това в този момент е необходимо да се внимава с агресивното навлизане на пазара.

22.05.2024 17:30 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.