НАЧАЛО Други

Проблемите за долара не идват само от БРИКС: Заплахата на централните банки

юли 5, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проблемите за долара не идват само от БРИКС: Заплахата на централните банки

В случай че предстоящата валута на БРИКС се възприеме като предизвикателство за господстващото положение на щатския долар, въвеждането на дигитални валути на централните банки (CBDC) може потенциално да ускори спада му. 

От 195 държави в света около 130 държави активно работят в посока разработване на собствени CBDC, което възлиза на около 98% от световната общност. Този широко разпространен интерес към въвеждането на CBDC има за цел да улесни по-гладкото осъществяване на трансгранични транзакции.

Сред тези 130 държави десетина са постигнали значителен напредък към реалното изпълнение на своите инициативи за дигитални валути. По-специално, 11 държави, сред които няколко карибски държави и Нигерия, вече са започнали пилотни програми за своите CBDC.

В доклад на Атлантическия съвет, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, се посочва, че през 2020 г. само 35 държави са обмисляли сериозно въвеждането на CBDC.

Значителното нарастване на интереса представлява значителен риск за щатския долар, тъй като държавите могат да намалят зависимостта си от него в полза на CBDC.

Алиансът БРИКС специално се стреми да оспори статута на щатския долар като световна резервна валута, като предлага въвеждането на нова валута за трансгранични транзакции.

Следващата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе през август в Южна Африка, ще определи осъществимостта и потенциалната структура на тази валута.

Ако валутата на БРИКС набере популярност на световните пазари, повече държави може да са склонни да я използват за международни търговски споразумения. Освен това, ако валутата на БРИКС получи значителна подкрепа, американският долар може да се сблъска с намаляване на своята значимост.

Следователно както очакваната валута на БРИКС, така и широкото разпространение на CBDC представляват потенциална заплаха за бъдещето на щатския долар. Съдбата на зелената валута в момента виси на косъм, тъй като тя се намира в критичен момент, в който оцеляването ѝ е несигурно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.