НАЧАЛО Други

Ето как може да се предвиди спукване на AI балона на фондовия пазар

30.04.2024 4:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как може да се предвиди спукване на AI балона на фондовия пазар

Bank of America създаде термин, с който да опише настоящата пазарна тенденция, като я нарече "всичко друго, но не и облигации".

Според дружеството през последното тримесечие на 2023 г. акциите и криптовалутите са заели водеща позиция. През първите три месеца на 2024 г. стоките се очертават заедно с криптовалутите като основни участници. А понастоящем, през второто тримесечие, в центъра на вниманието е щатският долар.

Въпреки че това се оказа печелившо за трейдърите, диверсифицирани в различни класове активи, Bank of America предупреждава, че то произтича от обширните правителствени разходи и може да се обърне, ако се материализират определени условия.

Решаващ фактор е групата на технологичните компании с мегакапацитет, които традиционно са движеща сила за представянето на фондовия пазар, до голяма степен поради връзката им с изкуствения интелект (AI). Bank of America твърди още, че ралито, наречено “всичко, освен облигации” е било особено благоприятно за тези пазарни гиганти, като на 10-те най-големи компании се падат рекордните 34% от пазарната капитализация на S&P 500.

Въпреки това Bank of America очаква, че тази бича тенденция може да не е устойчива за неопределено време. Компанията очертава сценарий, при който ралито може да отслабне, особено ако реалната 10-годишна доходност се повиши до диапазона 2.5-3% или ако по-високата доходност, съчетана с разширени кредитни спредове, предизвика опасения за рецесия.

Понастоящем реалната 10-годишна доходност възлиза на 2.28%, което показва, че може да има възможност за по-нататъшно нарастване, преди да се предизвика потенциална разпродажба на акции с мегакапитал, сериозно претеглени в основните индекси.

Освен това има данни за дивергенция в сектора на технологичните компании с мегакапацитет, като някои компании, фокусирани върху изкуствения интелект, като Tesla и Apple, срещат трудности в началото на 2024 г., докато други, като Nvidia и Microsoft, продължават да се представят силно. Meta преживя значителна волатилност на цените на акциите въпреки силното представяне поради опасенията на инвеститорите относно траекторията на растежа ѝ, като състоянието на Марк Зукърбърг спадна с милиарди.

Въпреки това Bank of America съветва инвеститорите да следят 10-годишната реална доходност за признаци на предстоящ спад.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.