НАЧАЛО Други

ЕС: Недвижимите имоти в стремглав възход въпреки задаващата се криза

октомври 7, 2022 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС: Недвижимите имоти в стремглав възход въпреки задаващата се криза

Цените на недвижимите имоти в Европа продължиха да се покачват стабилно, като наред с това наемите се покачваха по-бавно.

През последното десетилетие разликата между цените на недвижимите имоти и наемите в ЕС стана доста голяма.

Изследването на Европейската комисия сочи стабилно нарастване от 2010 г. насам. Докато цените на покупките на жилища са се повишили с 45%, наемите от друга страна са скочили само със 17%.

Истинската промяна на пазарите настъпи приблизително около 2015 г., когато цените на жилищата започнаха да се покачват, изстрелвайки се над цените на наемите през първото тримесечие на 2018 г., и оттогава стойността на жилищата не са тръгвали надолу.

Освен това цените на жилищата скочиха с 9.3% през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение същото тримесечие на 2021 г. През първото тримесечие на 2022 г. може да се види ръст с 2.3% в сравнение със същия период от 2021 г., когато настъпиха големи скокове в цените на жилищата.

Географско разпределение

От географска гледна точка цените на жилищата се покачиха най-много в Естония, Унгария, Люксембург, Латвия, Литва, Чехия и Австрия, като на практика се удвоиха. В 19 държави от ЕС цените на жилищата са се увеличили повече от наемите, когато се сравнява второто тримесечие на 2022 г. с 2010 г.

Увеличението в цифри

Страните, в които инвеститорите на недвижими имоти са спечелили най-много, са Естония с увеличение от 196%, Латвия – 131%, Унгария – 168% и Люксембург – 135%. В Литва и Чехия – еднакво увеличение от 130%, а в Австрия – 121%. Спад, от друга страна, е отбелязан в Италия -8%, Кипър -6% и Гърция -23%

Що се отнася до наемите, ако сравним второто тримесечие на 2022 г. с 2010 г., най-голямо увеличение се наблюдава в Естония – 214%, Литва – 139% и Ирландия – 82%, докато намаление е отбелязано в Кипър -0,2% и Гърция -24%.

Глобално увеличение

Увеличение на цените на жилищата се наблюдава в световен мащаб, а не само в Европа, въпреки сътресенията, надвиснали над по-широките пазари и различните световни икономики. Според Глобалния индекс на цените на жилищата на IMF цените са започнали да се покачват през 2020 г., след като настъпи Ковид пандемията.

Благодарение на тези увеличения се появява криза на разходите за живот, като европейските правителства предприемат мерки за справяне с появата им, първоначално в енергийния сектор.

Като цяло потенциалната пълноценна криза на издръжката на живота може да навреди на пазара на недвижими имоти, като в Германия се забелязват първите пукнатини.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken стартира нова услуга за търговия с акции

Съобщава се, че през 2024 г. борсата за криптовалути Kraken ще представи нова услуга за търговия с акции.

септември 28, 2023 13:00 2 мин. четене

Големият проблем, пред който е изправен фондовия пазар

На Уолстрийт се очаква намаляване на прогнозите за корпоративните печалби, което от своя страна може да се отрази на пазара на акции.

септември 28, 2023 11:00 2 мин. четене

Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, изрази загриженост относно готовността на световната икономика за потенциален сценарий на повишаване на основните лихвени проценти на Федералния резерв до 7%.

септември 28, 2023 10:00 2 мин. четене

Илон Мъск и глобалното влияние на един от най-ценните кадри на САЩ

Много бизнес лидери изживяват целия си живот, без да участват в международни инциденти. Илон Мъск обаче се оказа в центъра на два такива инцидента само за този месец.

септември 28, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.