НАЧАЛО Други

ЕС: Недвижимите имоти в стремглав възход въпреки задаващата се криза

октомври 7, 2022 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС: Недвижимите имоти в стремглав възход въпреки задаващата се криза

Цените на недвижимите имоти в Европа продължиха да се покачват стабилно, като наред с това наемите се покачваха по-бавно.

През последното десетилетие разликата между цените на недвижимите имоти и наемите в ЕС стана доста голяма.

Изследването на Европейската комисия сочи стабилно нарастване от 2010 г. насам. Докато цените на покупките на жилища са се повишили с 45%, наемите от друга страна са скочили само със 17%.

Истинската промяна на пазарите настъпи приблизително около 2015 г., когато цените на жилищата започнаха да се покачват, изстрелвайки се над цените на наемите през първото тримесечие на 2018 г., и оттогава стойността на жилищата не са тръгвали надолу.

Освен това цените на жилищата скочиха с 9.3% през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение същото тримесечие на 2021 г. През първото тримесечие на 2022 г. може да се види ръст с 2.3% в сравнение със същия период от 2021 г., когато настъпиха големи скокове в цените на жилищата.

Географско разпределение

От географска гледна точка цените на жилищата се покачиха най-много в Естония, Унгария, Люксембург, Латвия, Литва, Чехия и Австрия, като на практика се удвоиха. В 19 държави от ЕС цените на жилищата са се увеличили повече от наемите, когато се сравнява второто тримесечие на 2022 г. с 2010 г.

Увеличението в цифри

Страните, в които инвеститорите на недвижими имоти са спечелили най-много, са Естония с увеличение от 196%, Латвия – 131%, Унгария – 168% и Люксембург – 135%. В Литва и Чехия – еднакво увеличение от 130%, а в Австрия – 121%. Спад, от друга страна, е отбелязан в Италия -8%, Кипър -6% и Гърция -23%

Що се отнася до наемите, ако сравним второто тримесечие на 2022 г. с 2010 г., най-голямо увеличение се наблюдава в Естония – 214%, Литва – 139% и Ирландия – 82%, докато намаление е отбелязано в Кипър -0,2% и Гърция -24%.

Глобално увеличение

Увеличение на цените на жилищата се наблюдава в световен мащаб, а не само в Европа, въпреки сътресенията, надвиснали над по-широките пазари и различните световни икономики. Според Глобалния индекс на цените на жилищата на IMF цените са започнали да се покачват през 2020 г., след като настъпи Ковид пандемията.

Благодарение на тези увеличения се появява криза на разходите за живот, като европейските правителства предприемат мерки за справяне с появата им, първоначално в енергийния сектор.

Като цяло потенциалната пълноценна криза на издръжката на живота може да навреди на пазара на недвижими имоти, като в Германия се забелязват първите пукнатини.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance блокира клиентски сметки свързани с Bitzlato

Потребители на криптоборсата Binance споделиха, че гиганта в индустрията е блокирал множество сметки в платформата си във връзка с разследването на Bitzlato.

януари 31, 2023 8:02 2 мин. четене

Какво се случва с имота на Ружа Игнатова в Лондон?

Основателката на OneCoin Ружа Игнатова, известна още като „криптокралицата“, е свързана с британско правителствено досие за имот в Лондон.

януари 30, 2023 17:02 3 мин. четене

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене