НАЧАЛО Други

Илон Мъск и глобалното влияние на един от най-ценните кадри на САЩ

септември 28, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск и глобалното влияние на един от най-ценните кадри на САЩ

Много бизнес лидери изживяват целия си живот, без да участват в международни инциденти. Илон Мъск обаче се оказа в центъра на два такива инцидента само за този месец.

Първоначално той си навлече критики от страна на Украйна, след като в биографията на Уолтър Айзъксън бе разкрито, че е решил да не активира сателитната си услуга Starlink над Крим, с което на практика е предотвратил украинска атака срещу руския флот.

Малко след това Тайван изрази недоволството си от Мъск заради негово изказване, в което сравнява гледната точка на Китайската народна република към Тайван с гледната точка на САЩ към Хаваите.

Тези събития са само няколко акцента от дипломатическите взаимодействия на Мъск този месец, които включваха и срещи с лидерите на Израел, Турция и Унгария.

Глобалното влияние на Мъск представлява интригуващо предизвикателство за САЩ. в свят, в който технологичното майсторство все повече определя геополитическото лидерство, Мъск логично трябва да се счита за един от най-важните активи на САЩ. Въпреки това той действа като де факто независим участник.

Естествено, пресичането на търговията и държавните дела е стара като времето приказка. През 1700 г. Източноиндийската компания се превръща в квазисуверенно образувание, което създава колонии в Индия в търсене на печалба.

Уилям Рандолф Хърст манипулира обществените настроения, за да вкара САЩ в конфликт с Испания, отчасти за да увеличи продажбите на вестници. Хенри Форд, убеден изолационист, се бори да не допусне САЩ да участват и в двете световни войни. През 1940 г. Форд се противопоставя на договор за производство на двигатели за изтребители, от които Великобритания отчаяно се нуждае за борба с нацистка Германия.

По време на Студената война Арманд Хамър се възползва от позицията си в Occidental Petroleum, за да насърчи размириците между САЩ и Съветския съюз. Джордж Сорос, използвайки богатството, натрупано от валутни спекулации срещу определени държави, се застъпва за демокрацията и човешките права в други.

Влиянието на Мъск върху международните отношения ще бъде отслабено, ако бъде отслабено влиянието му върху технологиите. Конкурентите усилено се опитват да отслабят пазарния дял на SpaceX в сферата на изстрелването на рекети и този на X в социалните медии.

Що се отнася до електромобилите, сега, когато китайските марки са ги настигнали, очаквайте Tesla да бъде изтласкана от китайския пазар по същия начин, както бяха изтласкани други чуждестранни компании, след като Пекин вече не ги намираше за полезни. Мъск може би ще бъде по-малко уязвим към Китай, когато вече няма да има продажби там, които да защитава.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.