НАЧАЛО Други

Илон Мъск дава на германските власти достъп до информация от X (Twitter)

септември 18, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск дава на германските власти достъп до информация от X (Twitter)

Под ръководството на Илон Мъск Twitter, сега преименуван на "X", показва все по-голяма готовност да си сътрудничи с германските власти, особено по въпроси, свързани с онлайн престъпления от омраза.

Откакто Мъск пое ръководството, той е гласовит защитник на защитата на свободата на словото. Важно е обаче да се отбележи, че определението и границите на свободата на словото могат да варират значително в различните държави, включително Германия, която прилага строги разпоредби срещу речта на омразата.

Вследствие на това X започна да споделя потребителски данни с германските власти, за да се справи с потенциални нарушения на тези закони. Освен това се забелязва рязко увеличение на случаите, в които X изпълнява искания от Германия. Според Себастиан Мюрер от прокуратурата в Мюнхен X вече предоставя данни за потребителите на баварските власти в 50 до 100 случая месечно, което означава значително увеличение след придобиването.

Освен това в неотдавнашен доклад на Rest of World, в който се анализират данни от базата данни Lumen на Харвардския университет, се посочва значително увеличение на спазването от страна на X на правителствени искания за цензура и наблюдение в периода между ноември и април.

В миналото Twitter беше известен със своята съпротива срещу правителствени искания, които бяха разглеждани като прекомерни, особено по отношение на онлайн речта. Въпреки това Йоел Рот, бивш ръководител на екипа за доверие и безопасност на Twitter, предполага, че тази съпротива е намаляла под ръководството на Мъск. Рот посочи, че докато съпротивата срещу такива искания изисква ресурси, спазването им предлага по-прост път.

Тъй като Германия засилва усилията си за борба с онлайн омразата, особено след убийството на политика Валтер Любке от неонацист, това сътрудничество придобива допълнително значение.

Под ръководството на Мъск X значително облекчи ограниченията си по отношение на изказванията в платформата. Някои експерти твърдят, че тази промяна е допринесла за увеличаване на дезинформацията и речта на омразата в платформата.

Въпреки че прозрачността на Мъск в отношенията с демократична държава като Германия е похвална, критиците твърдят, че подобно сътрудничество може да създаде прецедент, който потенциално да затрудни X при отхвърлянето на бъдещи искания от по-авторитарни правителства.

Ето защо, въпреки че сътрудничеството на X с чужди правителства може да има ползи в определени контексти, то поражда основателни опасения относно потенциалните последици за неприкосновеността на личния живот на потребителите и свободата на словото в световен мащаб.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.