НАЧАЛО Други

ЕЦБ може да намалят лихвените проценти следващия месец

23.05.2024 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ може да намалят лихвените проценти следващия месец

Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), наскоро намекна за потенциално понижение на лихвения процент през следващия месец при условие, че икономическите показатели се стабилизират.

Лагард посочи, че е вероятно понижение на лихвения процент, ако растежът на потребителските цени остане под контрол и предстоящите данни се съобразят с настоящите прогнози на ЕЦБ.

Това изявление идва на фона на спекулации, че посоката на политиката на банката може да се промени, отразявайки неотдавнашното овладяване на инфлационните пикове, които оказаха въздействие върху икономиката на еврозоната. Управителният съвет на ЕЦБ ще се събере след малко повече от две седмици, за да обсъди тази потенциална промяна в политиката.

В интервю за предаването “Prime Time” Лагард подчерта, че решението до голяма степен ще зависи от последните икономически данни. Тя запази предпазлива позиция, като посочи, че все още не са поети твърди ангажименти, но призна възможността за действие, ако данните го подкрепят.

Разглеждането на въпроса за намаляване на лихвените проценти от страна на централната банка следва период на повишена инфлация, причинена от различни глобални смущения, включително руската инвазия в Украйна през 2022 г. Тъй като инфлацията вече се доближи до целевото равнище на ЕЦБ от 2%, намаляването на лихвения процент може да спомогне за стабилизиране и потенциално стимулиране на икономиката на еврозоната чрез понижаване на разходите по заемите. Лагард отбеляза, че това може да насърчи разходите и инвестициите, като по този начин подкрепи икономическия растеж в държавите членки.

Освен намаляването на лихвените проценти Лагард разгледа и по-широки икономически проблеми, включително предстоящите избори в САЩ и потенциалните им последици за Европа. Макар да уважава изборния процес, тя изрази загриженост за това как резултатите от изборите биха могли да повлияят на европейските икономически политики.

Тя подчерта необходимостта Европа да бъде подготвена за всички икономически предизвикателства, които могат да възникнат в резултат на новите политики на САЩ. Освен това изтъкна значението на интегрирането на дългосрочни екологични съображения в текущите парични политики, като подчерта необходимостта от стратегическо планиране, за да се гарантира, че ЕЦБ ще бъде водеща, а не ще следва световните икономически тенденции.

Лагард потвърди ангажимента си за постигане и поддържане на инфлационната цел на ЕЦБ от 2%, определяйки я като своя мисия и задължение. Тя наблегна, че тази цел е от решаващо значение не само за настоящата икономическа стабилност, но и за полагането на основите на бъдещата устойчивост.

По време на интервюто Лагард даде представа за вътрешните дискусии по време на двудневното изнесено заседание на ЕЦБ в Килкени, където повече от 20 членове на Управителния съвет се събраха, за да обсъдят тези въпроси на четири очи. Тези дискусии са част от по-широка стратегия за справяне с непосредствените икономически предизвикателства и бъдещите рискове, като се гарантира балансиран и проактивен подход към паричната политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.