НАЧАЛО Други

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

Смелото му решение да направи шорт позиции на американския ипотечен пазар по това време доведе до значителен финансов успех и повиши статута му.

През 2023 г. Бъри отново привлече вниманието с неотдавнашното си участие във филмът “The Big Short“, този път насочен към пазара на акции. Очевидно е обаче, че този ход не е довел до очакваните резултати, като Бъри е изправен пред приблизително 50% загуба от тази инвестиция.

Въпреки че тези шорт позиции съставляват по-голямата част от портфейла му, легендарният инвеститор все още поддържа дялове в някои стабилни акции, които биха могли да представляват интерес за дългосрочните инвеститори.

Expedia (NASDAQ: EXPE)

Expedia (NASDAQ: EXPE) е добре позната компания за онлайн пътувания, която се развива в три ключови сегмента: търговия на дребно, бизнес към бизнес (B2B) и Trivago.

По-рано тази година компанията интегрира в платформата си функция за планиране на пътувания, управлявана от ChatGPT, с цел да подобри потребителското изживяване от планирането до извършването на резервацията.

Според 13-F документи, оповестени през август, Scion Asset Management, хедж фондът, управляван и основан от Бъри, понастоящем притежава акции на EXPE на стойност близо 11 млн. долара.

По отношение на представянето си на фондовия пазар EXPE демонстрира стабилен растеж през годините. От 2013 г. цената на акциите на EXPE почти се удвои – от около $52 до $100.8 към 25 септември 2023 г. Въпреки че през последното десетилетие тази акция се сблъсква с периодични неуспехи, тя демонстрира постоянен дългосрочен растеж, което я прави привлекателна опция за инвеститорите, предпочитащи стратегията “задай и забрави”.

Stellantis (NYSE: STLA)

Друга акция в портфейла на Бъри, която може да привлече интереса на дългосрочните инвеститори, е Stellantis – компания за производство на автомобили, създадена чрез сливането на Fiat Chrysler и френската PSA Group.

Според последните налични регулаторни документи Scion на Бъри притежава акции на STLA на стойност приблизително $5.7 милиона, което се равнява на 325,000 акции.

Компанията преживя още по-впечатляващ подем през последното десетилетие, като цената на акциите ѝ се увеличи почти четирикратно от $5.3 през септември 2013 г. до $19.3 на 25 септември..

През 2023 г. акциите на компанията започнаха стабилна възходяща траектория, нараствайки с повече от 30% от 1 януари насам. Освен това Stellantis може да се похвали със съотношение цена/печалба (PE) от 2.93, което показва забележително ниска оценка на компанията, често сигнализираща за благоприятна инвестиционна възможност.

За сравнение, Tesla (NASDAQ: TSLA) има съотношение на PE от 71,.3, според данни от Yahoo Finance.

Независимо от избрания от инвеститорите дългосрочен вариант, наличието на акции с история на стабилен и устойчив растеж е от ключово значение, тъй като укрепва стабилността на портфейла и служи като предпазна мярка срещу непредвидени рискове, осигурявайки по-сигурна основа за техните инвестиции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.