НАЧАЛО Други

Доларът се насочва към срив заедно с американския начин на живот според икономист

ноември 1, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът се насочва към срив заедно с американския начин на живот според икономист

Държавите от БРИКС работят активно за намаляване на господстващото положение на щатския долар като световна резервна валута. 

Страните членки започнаха трансгранични транзакции, използвайки местни валути вместо щатския долар, с цел да намалят значението му в световната търговия. Очаква се тази стратегия да отслаби търсенето на щатския долар, което в крайна сметка ще подкрепи местните валути.

Икономистът Питър Шиф прогнозира потенциален срив на щатския долар, който ще съвпадне с решението на БРИКС да се откаже от американските държавни ценни книжа, акции и облигации. Наскоро БРИКС продаде американски държавни ценни книжа на стойност $123 милиарда и постепенно намалява експозицията си към долара и свързаните с него финансови инструменти.

Шиф предупреди, че подобен сценарий може да доведе до спад на американския стандарт на живот, тъй като стойността на долара рязко ще намалее:

Доларът ще се срине, като повлече със себе си икономиката на САЩ и американския стандарт на живот.

Освен това Шиф подчерта рисковете, свързани с притежаването на американски държавни ценни книжа, като предположи, че БРИКС активно намалява тези опасности:

Американските държавни ценни книжа сега са най-рисковият актив, тъй като загубите са гарантирани. Има само два възможни изхода – дефолт и дефлация или девалвация и инфлация. Вторият вариант е политически по-целесъобразен, което означава, че всички, които притежават щатски долари, също ще бъдат унищожени.

В обобщение, икономистът Шиф предвижда значителен спад за щатския долар, като предвижда неблагоприятни последици за американския жизнен стандарт и потенциална загуба на работни места. Ескалиращата дългова криза допълнително мотивира страните от БРИКС и други държави да се дистанцират от щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “Доларът се насочва към срив заедно с американския начин на живот според икономист”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.