НАЧАЛО Други

Доларът се изстреля до 6-месечен връх, въпреки опитите на БРИКС да го саботира

септември 17, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът се изстреля до 6-месечен връх, въпреки опитите на БРИКС да го саботира

Щатският долар поскъпва спрямо всички основни валути, дори тези на някои от членовете на БРИКС, като в четвъртък достигна шестмесечен връх.

Това повишение е следствие от стабилните доклади за заетостта в САЩ, съчетани със сигналите от Европейската централна банка (ЕЦБ), показващи потенциално умерено повишаване на лихвените проценти. 

По-специално, продажбите на дребно в САЩ надхвърлиха очакванията, като отбелязаха ръст от 0.6% през август, което е три пъти повече от очакваните 0.2%.

Това развитие съвпада с усилията на алианса БРИКС да оспори господстващото положение на щатския долар на международните пазари. Индексът на зелените пари се повиши с 0.64% и в четвъртък достигна 105.41 пункта, отбелязвайки най-високото си ниво от март 2023 г. насам – 105.43 пункта. 

Индексът бе на път да регистрира най-значителния си еднодневен ръст от малко повече от седмица насам. За разлика от тях еврото, паундът, йената, рупията и юанът отбелязват понижения, докато щатският долар завършва със силни позиции.

Въпреки опитите на страните от БРИКС да подкопаят щатския долар, зелената валута продължава да утвърждава силата си на пазарите. Благоприятният доклад за заетостта и по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно дадоха значителен тласък на щатския долар в икономическия пейзаж.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард коментира:

 Смятам, че всяка точка с данни от САЩ тази сутрин надхвърли очакванията. Молби за помощи при безработица, продажби на дребно, водещ индекс на цените на производителността – това е като двоен тласък за долара.

Страните от БРИКС са свидетели на това как националните им валути достигат седмични дъна спрямо щатския долар. Както Индия, така и Китай възприемат различни стратегии за противодействие на възхода на щатския долар, тъй като той потенциално може да застраши секторите им на внос и износ.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.