НАЧАЛО Други

Дигиталното евро започва своята подготвителна фаза

октомври 19, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дигиталното евро започва своята подготвителна фаза

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе важна стъпка към въвеждането на дигитално евро, което ще позволи сигурни електронни плащания без такси в 20-те държави, които използват общата валута.

От 1 ноември ЕЦБ навлиза в двугодишна “подготвителна фаза” за финализиране на разпоредбите, избор на партньори и провеждане на тестове. След това Управителният съвет ще вземе решение за евентуално емитиране.

Това позиционира ЕЦБ пред централните банки от Г-7 и може да послужи като модел. Някои държави от Карибския басейн и Нигерия вече пуснаха дигитални валути; Китай и Швеция имат пилотни проекти. Въпреки това Фед, Английската централна банка и Централната банка на Канада подхождат предпазливо към такива проекти.

Дигиталното евро функционира като стандартен онлайн портфейл или банкова сметка, но е безплатно и е подкрепено от ЕЦБ за по-голяма сигурност. Критиците, включително банкери и регулаторни органи, се притесняват от потенциалното въздействие върху търговските банки. ЕЦБ предлага ограничаване на индивидуалната собственост до около €3,000.

Международният валутен фонд смята, че дигиталните валути имат ограничено въздействие върху паричната политика извън кризите. Потребителите могат да извършват малки офлайн транзакции в дигитално евро, а ЕЦБ няма да съхранява данни за транзакциите.

Разпространението се управлява от ЕЦБ, търговските банки и доставчиците на дигитални портфейли, като е достъпно само за жителите на еврозоната и техните граждани в чужбина. Електронните плащания в ЕС нараснаха от €184.2 трилион през 2017 г. до €240 трилиона през 2021 г., ускорени от пандемията.

Проучване на Банката за международни разплащания показва, че централните банки, представляващи една пета от населението на света, може да пуснат свои дигитални валути през следващите три години. Този подем започна през 2019 г., което съвпадна с обявяването на дигиталната валута на Facebook.

Смята се, че стабилните монети, крипто токени, частично обезпечени с традиционни валути, дадоха тласък на дигиталните валути на централните банки.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.