НАЧАЛО Финтех

DeFi индексите не са толкова диверсифицирани, колкото си мислите

НОЕ. 26, 2020 16:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 DeFi индексите не са толкова диверсифицирани, колкото си мислите

Ново проучване показва, че индексите, базирани на децентрализирани финансови токени, нямат диверсификация, която е по-малко от идеална за напреднали инвеститори, които се стремят да намалят риска.

 

Индексите са много популярен начин за широко излагане на пазара, без да се налага да се изследват и купуват отделни активи.


С експлозията при DeFi протоколите и свързаните с тях токени, тази година стартираха редица индекси.


Доставчикът на анализи DeFi Pulse беше един от първите, който пусна свой собствен индекс в средата на септември в разгара на бума, но анализаторът на Messari Роберто Таламас заключи, че той силно клони към определени активи. 


"Въпреки че DPI е добра инвестиция за начинаещи, може да не осигури диверсификацията, която изискват изисканите инвеститори, оставяйки ги преекспонирани към отделни DeFi активи."


Той добави, че въпреки положителните качества на широката експозиция и по-ниските такси, индексните фондове могат да станат силно концентрирани, намалявайки ползите от диверсификацията на продукта.


Диверсификацията е една от основните причини, поради които инвеститорите се обръщат към индекси, но след като бе извършен анализ на DeFi Pulse Index изследователят установи, че само четири актива представляват 77% от общия риск на портфейла.


По отношение на процентния принос на тези четири активи са UNI токенът на Uniswap, който има над една четвърт от дела (26,12%), родният токен на Aave (20,18%), YFI на Yearn Finance (17,87%) и SNX токена на Synthetix (13,29%). Само тези четири съставляват над три четвърти от портфолиото, така че всички големи ходове в един от тях ще повлияят на цялостното представяне на индекса.


Проблемът изглежда често срещан с други индекси на DeFi, като например sDEFI на Synthetix, който също е силно концентриран върху четири токена - Compound, Maker, Kyber Network и SNX - съставляващи почти 60% от портфолиото.


По време на писането, DPI токенът се търгуваше на $100, което е спад с 6,7% през последните 24 часа, тъй като DeFi токените следват общия спад на крипто пазара. Токенът, базиран на индекса, достигна своя връх непосредствено след стартирането на $125, но спадна до най-ниското си ниво от $60 през първата седмица на ноември.


В сравнение с общата производителност на DeFi токени, DFI се възстанови много по-добре и е само с 20% от рекорда си за всички времена, докато голям брой токени, включително SWRV, CRV, SUSHI, BZRX и MTA, остават с над 60% под върховете си.


Предлагат се и индекси за общите криптовалутни пазари, но и те в момента са с по-ниски резултати. Crypto 20 или C20 стартира в ICO като първият токенизиран индексен фонд само за крипто през 2017 г.


Той проследява топ 20 на криптовалутите по пазарна капитализация, но е далеч от пика си от почти $4 през януари 2018 г. и се търгува на едва $0,90 днес. Това е, въпреки че общата криптовалутна пазарна капитализация се е възстановила до $560 милиарда, само 32% от рекордното си ниво от над $830 милиарда през същия месец.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето как SushiSwap се оказа сериозен конкурент на Uniswap
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

DeFi секторът бележи ръст от 827% за близо 6 месеца

Децентрализираното финансиране (DeFi) е бързо развиващ се сектор на крипто пазара и представлява около 2% от общата пазарна капитализация от $1,04 трилиона. DeFiPulse предоставя данни за различни типо...
ЯНУ. 20, 2021 10:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Само 40 държави имат право да издават дигитални валути

В скорошна блог публикация МВФ съобщава, че според различни проучвания все по-голям брой централни банки проучват възможността да имат дигитална валута на централната банка (CBDC). Повечето държави-чл...
ЯНУ. 17, 2021 18:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs 'скоро' ще навлезнат в пространството на криптовалутите

На въпрос за таймингът, източникът на Goldman каза, че плановете за попечителство на банката ще станат "явни скоро".Искането на информация за попечителство на дигитални активи от страна на Goldman Sac...
ЯНУ. 17, 2021 23:02 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сделката на VISA за Plaid отпада

Предложената сделка беше обявена преди година, но през ноември DOJ заведе дело за блокиране на придобиването с антитръст основание.В изявление, обявяващо прекратяването на сливането във вторник, главн...
ЯНУ. 16, 2021 14:49 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света