НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Дали Етериум ще последва движенията на Биткойн тази година?

МАР. 31, 2020 14:00 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дали Етериум ще последва движенията на Биткойн тази година?

Често ставаме свидетели на факта, че когато цената на Биткойн падне, повечето алткойни го следват. Това обаче, отнася ли се в повечето случаи за най-голямата алтернативна криптовалута - Етериум?

Обикновено, графиките показват, че спад в цената на BTC неизбежно се отразява на валутния курс на ETH, XRP , LTC и други активи.

По този начин влиянието на цената на Биткойн върху други криптовалути, и по-специално върху Етериум , е естествено събитие на пазара на дигитални активи, според търговци и пазарни анализатори.

 

Корелацията на Биткойн с алтернативните криптовалути

 

Според Пиърс Кросби, генерален мениджър на платформата за финансови графики TradingView,

 

„Всичко си корелира с Биткойн, подобно на американския пазар на акции, където всичко корелира с щатския долар. Биткойн е най-големият запас от стойност за този клас активи, така че всичко по принцип е „привързано“ към цялостната му ефективност. Това е важно разграничение и нещо, което хората всъщност не разбират или не отделят време да разгледат.“

 

Реално, текущата корелация между представянето на BTC и ETH е значително по-висока от корелацията между стойностите на BTC и други алткойни.

 

Какво говори цената на Биткойн?

 

Изглежда, че когато става въпрос за пазара на криптовалути, цената на Биткойн наистина е барометър на настроението на инвеститорите по отношение на дигиталните валути като цяло.

 

Следователно, ако се промени поради системни фактори, влияещи на пазара - например повишена волатилност на традиционните пазари (на каквото станахме вече свидетели) или промяна в регулирането на криптовалутите като цяло - курсът на ETH се променя в същата посока като тази на BTC.

От друга страна, ако има събитие, което се окаже специфичен влияещ фактор за цената на BTC - например Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ да откаже акредитация на заявление за борсово търгуван фонд (ETF), корелацията може да стане отрицателна и ETH може да нарасне в цената при падащия курс на BTC. Според известният анализатор Ван де Поуп, връзката между двете водещи криптовалути е различна в различните части на цикъла:

 

„В някои части корелацията е висока, в която Етериум превъзхожда Биткойн, в някои части е ниска, тъй като Етериум спада силно спрямо Биткойн, докато тенденцията на флагманската криптовалута спрямо щатския долар е възходяща. В различните части е различно."

 

Какво е общото между графиките на Биткойн и Етериум?

 

Сравнението на графиките на BTC и ETH показва, че някои модели на движението на цените им съвпадат за дълъг период от време. Тази корелация може да бъде или положителна (от 0 до 1), или отрицателна (от 0 до -1). Положителна корелация, като текущата корелация между BTC и ETH, предполага, че ако цената на Биткойн расте значително, стойността на ETH може също да нарасне за същия период от време.

 

Това явление е особено забележимо при големи колебания на цените. По-специално, връзката между BTC и ETH е мигновена в повечето случаи - когато цените на монетите се променят с разлика от няколко минути или часове.

 

Въпросът е обаче дали Етериум е толкова зависим от Биткойн, както обикновено се смята от повечето хора в пространството? Както се оказва, ETH не винаги точно повтаря движението на цените на BTC и често показва независимост.

 

Имитира ли Етериум поведението на Биткойн?

 

Такива резултати бяха доказани от анализа на 14 значителни промени в цената на BTC и ETH, настъпили в периода от юни 2017 г. до декември 2019 г., когато коефициентът им на корелация варира от 0,26 до 0,89. Наблюдението показа, че в пет от 14 случая цената на ETH повтаря поведението на BTC - докато в четири случая корелацията е отрицателна.

 

Представените по-горе резултати са подкрепени и от проучвания, проведени от изпълнителния директор на хедж фонда Three Arrows Capital, Су Джу. Според неговите данни BTC и ETH са показали разнопосочна динамика девет пъти през последните три години.

 

Джу също посочи факта, че през цялата история на пазара на криптовалути, първото тримесечие на годината винаги е показвало интересна връзка между ETH и BTC. Всяка година ETH демонстрира 30% увеличение на цената в рамките на един месец, докато BTC винаги намалява през същия период от време. Освен това, растежът на цените на Етериум почти винаги се наблюдава от януари до юни. От октомври до декември 2017 г. обаче, BTC показа своя 538-процентов ръст, последван от повишаване на цените на други криптовалути.

 

В същото време, според Джу, корелацията между двете криптовалути наистина се засили през последната година. Възможната причина за тази промяна може да не е много успешна година за мрежата на Етериум  - особено отказът на екипа да пусне пълната версия на Етериум 2.0.

 

Въпреки това се предполага, че като цяло високата корелация на ETH може да не предполага неговата зависимост от BTC, а по-скоро фактът, че блокчейнът на Етериум е получил повече признание, а цената на ETH като независим актив е значителна в сравнение с други алткойни.

 

Заключение

На този волатилен пазар никой не може да знае каква ще бъде корелацията на криптовалутите след година, месец или дори седмица. По същия начин не може да се твърди, че има пълна и пряка зависимост между цените на ETH и BTC. През повечето време ETH наистина следва BTC, но понякога има моменти, когато той демонстрира независимост и показва добри резултати.

Все още нямаме достатъчно исторически данни, за да определяме корелацията между криптовалутите така, както правим и на традиционните пазари. При търговията с този клас активи е важно да се знае реалната връзка в движението на цените на криптовалутите, като не трябва да се разчита само на това, тъй като не е от първостепенна важност.


Винаги си правете нужните проучвания и не гадайте, тъй като това често води до загуби. Що се отнася до това дали Етериум ще последва стъпките на Биткойн тази година, предстои да се види.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Биткойн отново тества $ 9,000 - какво да очакваме?

BTC все още не се е възстановил от дъното си на $ 8,600, но $ 9,000 остава важно психологическо ниво, което редица анализатори следят. Според ресурса за следене на крипто деривати Skew.com, прибл...
МАЙ. 26, 2020 15:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Има повече от 21 милиона Биткойн? - Weiss Ratings

В публикация от 25-ти май, Weiss Ratings сподели, че борсите използват ливъридж, за да създадат впечатлението, че има повече Биткойн отколкото съществува.  В публикацията пише - “Непопулярно м...
МАЙ. 25, 2020 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крипто добивът в Съчуан, откъдето идва 9% от хеш-рейтa на Биткойн, вече е забранен

Регулаторите в Съчуан са известили всички крипто бизнеси в региона, че трябва да прекратят всякакви процеси на добив на криптовалути.  Всички районни администратори са били инструктирани да ...
МАЙ. 25, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето защо може да предстои спад за Биткойн

Някои твърдят, че това е здравословна корекция, но ключов индикатор предполага, че може да предстоят още загуби. Поради халвинга, приходите на миньорите се преполовиха. Тези от тях, които плащаха...
МАЙ. 25, 2020 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света