НАЧАЛО Други

Централната банка на Тунис отрече слуховете за издадена дигитална валута

НОЕ. 13, 2019 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Централната банка на Тунис отрече слуховете за издадена дигитална валута

Централната банка на Тунис (BCT) отрече докладите, в които се посочва, че те разработват дигитална валута на централната банка (CBDC).

Официално съобщение на BCT следва очевидно неверни съобщения, че Тунис е първата страна, която започна да мести националната си валута към блокчейн платформа и се готви да пусне своя „e-динар“.

Централната банка на Тунис е фокусирана върху цифровизацията на финансите


В изявлението, BCT опроверга всички претенции относно разработването на решение за дигитални пари. Централната банка поясни, че сега проучва различни методи за дигитални алтернативи за разплащане, включително евентуална CBDC, но не са стигнали до там, че да приложат технологията. Банката допълнително заяви:

В момента, BCT се фокусира върху дигитализацията на финансите, в своето цифрово измерение, а не върху криптовалутата. Изучаваме възможностите и рисковете, присъщи на тези нови технологии, особено по отношение на киберсигурността и финансовата стабилност.


Относно предполагаемото партньорство с чуждестранна компания за предлагане на CBDC, BCT заяви, че няма такава връзка с нито една местна или чужда фирма.

Объркване относно PoC (Доказателство за концепция)

 

Въпреки това, банката призна, че Forex Club of Tunisia - събитие, организирано от „независима асоциация, свързана с BCT“ - проведе разговори относно CBDC. На събитието, на участниците беше предложено да присъстват на демонстрация относно теоретичната приложимост на дигиталната валута, инициирана от частен стартъп.

 

Стартирането няма „никакви морални или договорни отношения с BCT“, подчерта банката. Институцията заключи, че доказателството за концепция на форума е извадено от контекста поради маркетингова операция, при която името на BCT е използвано неправилно.

 

В изявлението, BCT също уточни, че се подготвя за пускане на регулаторна среда за технологични иновации в банковия и финансовия сектор в началото на 2020 г.

 

Както по-рано бе съобщено, един от първите доклади за предполагаемия е-динар на BCT е предаден от руската информационна агенция Tass на 7-ми ноември. В доклада се казва, че тунизийският динар ще бъде дигитализиран и издаден на блокчейна Universa, платформа създадена от руски ICO стартъп.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Дигиталните валути на централните банки могат да бъдат следващата стъпка в еволюцията на парите
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Ливанската лира се срина - сега струва едно сатоши

„Ливанската лира сега струва едно сатоши“, публикува в Twitter Сайфед Амус, който написа 'The Bitcoin Standard'. Авторът и академик, който израства в Ливан, визира най-малката деноминация на Биткойн....
ЮЛИ. 2, 2020 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Близо 1,9 милиона души в Обединеното кралство притежават Биткойн

Проучването показва, че 1,9 милиона души в Обединеното кралство, или около 3,86% от възрастното население, притежават Биткойн (BTC) и други криптовалути. Броят на жителите на Обединеното кралство, ...
ЮЛИ. 2, 2020 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Джеф Безос вече може да купи абсолютно всичкия Биткойн в циркулация

Нетната му стойност сега се оценява на $171,6 милиарда, което означава, че той теоретично може да закупи всички биткойни в обращение (18,420,625 BTC).Пазарната капитализация на най-голямата криптовал...
ЮЛИ. 2, 2020 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Binance се готвят да купят мажоритарен дял в крипто стартъпа Swipe

Ходът поставя основата за криптовалутата да пусне своя собствена дебитна карта.Binance може да обяви сделката в рамките на седмицата, според The Block.Крипто борсата обяви през април, че работи върху ...
ЮЛИ. 1, 2020 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света