НАЧАЛО Други

Централната банка на Нигерия ще бъде първата в Aфрика с дигитална валута

ОКТ. 25, 2021 16:57 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Централната банка на Нигерия ще бъде първата в Aфрика с дигитална валута

Нигерия, страна с едно от най-високите нива на приемане на криптовалути в света, ще стане първата африканска нация, която стартира своя собствена дигитална валута на централната банка (CBDC) днес, след като президентът Мухамаду Бухари официално стартира еНайра.

CBDC на Нигерия, електроната найра, първоначално трябваше да бъде пусната на 1-ви октомври. Стартирането беше отложено обаче, за да се подготви за 61-ия ден на независимостта на страната.


През август Централната банка на Нигерия се присъедини към базирания в Барбадос финтех стартъп Bitt Inc. като технически партньор за проекта CBDC. 


Стартирането на електронна найра, за което CBN казва, че е кулминация на няколко години проучвания "в напредването на границите на платежната система, за да се направят финансовите транзакции по-лесни и безпроблемни", е първата фаза на пилотен проект на CBDC, наречен Project Giant. еНайра ще бъде законно платежно средство в страната и ще има статут на безлихвен CBDC.


В първата фаза на проекта CBN отговаря за внедряването на еНайра, което включва издаване, разпространение, обратно изкупуване и унищожаване на валутата. Следователно стартирането на валутата е само първата стъпка в процеса. 


"Разкриването на [електронната найра] бележи първата стъпка в това пътуване, което ще продължи с поредица от допълнителни модификации, възможности и подобрения на платформите", сподели в изявление Осита Нванисоби, директор на CBN за корпоративни комуникации, в събота.


Важно е да се отбележи, че CBN забрани свързаните с криптовалута транзакции чрез лицензирани банки в Нигерия през февруари, позовавайки се на високата им волатилност и инвестиционни рискове за гражданите. За първи път проекта за CBDC бе обявен през юни, с надеждите да се смекчи удара, нанесен от забраната на криптовалутите и да предостави по-безопасна алтернатива. 


Но фактическата забрана не направи малко, за да контролира нарастващия глад в страната за криптовалути, тъй като борсите съобщават за увеличаване на регистрациите, според доклад на Guardian. Нигерия има едно от най-високите нива на приемане на криптовалути в света - данните от Paxful, най-популярната платформа за крипто търговия в Африка, показват, че Нигерия е на второ място след САЩ по отношение на търговията с Биткойн (BTC), според доклад на Quartz.


Пускането на електронна найра предизвиква смесени реакции - някои са развълнувани да видят как може да подобри платежните системи в страната, докато други се притесняват как може да засегне банките. Според VOA уебсайтът на дигиталната валута на централната банка е имал над 1 милион посещения в часовете преди първоначалното стартиране, което показва масов интерес. 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Франция със сериозни планове за CBDC


The Guardian съобщи, че "банковите ръководители са изключително притеснени, че широкото приемане на еНайра може да намали обема на бизнеса, изпълняван от банките, и приходите от транзакции". Източникът на безпокойство е, че транзакциите на електронна найра ще бъдат peer-to-peer и няма да изискват участието на банките.


Държавите в други части на континента също се опитват да наваксат в надпреварата за издаване на CBDC. Южна Африка наскоро стартира тестове за трансгранични плащания, докато централната банка на Гана се стреми да направи своята дигитална валута, електронното седи, достъпна за офлайн потребители. Мароко, Египет и Кения са в ранен етап на проучване на пилотни проекти за CBDC.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Други новини

Казахстан обмислят изграждането на АЕЦ за копаене на криптовалути

Ядрената алтернатива за снабдяване на енергийната система на страната е доста непопулярна сред гражданите. Въпреки това президентът Касим-Жомарт настоява, че предложението има за цел "да увеличи прино...
НОЕ. 28, 2021 18:09 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Shiba Inu навлиза в метавселената представяйки блокчейн гейминг

Shiba Inu, след като достигна най-високата си стойност от $0.000088, оттогава е в низходяща спирала и не успява да повтори възходящите си движения отпреди месец.Репутацията на Shiba Inu (SHIB) на "мем...
НОЕ. 28, 2021 13:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Служител на Celsius отстранен след слухове за ареста на финансовия директор на компанията

"Наскоро бяхме информирани за полицейско разследване в Израел, включващо служител“, написаха от Celsius в Twitter. "Въпреки че това по никакъв начин не е свързано с времето или работата на служителя в...
НОЕ. 28, 2021 15:50 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Инвестиционна компания купи виртуални недвижими имоти за $2.5 милиона

По-конкретно, Tokens.com закупи 116 парцела виртуална земя за общо 618,000 MANA - валутата на Decentraland, според съобщение на компанията. Твърди се, че покупката представлява най-голямата сделка от ...
НОЕ. 28, 2021 01:17 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света