НАЧАЛО Финтех

Централната банка на Испания приоритизира проучването на дигитална валута

ОКТ. 17, 2020 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Централната банка на Испания приоритизира проучването на дигитална валута

Banco de España - централната банка на Испания - публикува своя стратегически план от 2020 до 2024 г., който очертава приоритетите си през следващите четири години.

В допълнение към анализа на политиките и тенденциите на Европейската централна банка в рамките на испанската икономика, Bank of Spain ще разгледа и национална дигитална валута.

Планът - в който също така се казва, че ще се проучи ефекта от отрицателните лихвени проценти върху банките, напрежението на пазарите, породено от COVID-19 и няколко други области - не навлиза много в подробности за проучванията на CBDC. Въпреки това в него се твърди, че изследванията на CBDC са приоритет по темата "Нови технологии и източници на информация“.

Планът гласи:


Ще бъдат анализирани последиците за финансовата система и икономиката като цяло от въвеждането на дигитална валута на централната банка, като се вземат предвид различни предложения за дизайн, включително аспекти, свързани с дигиталната идентификация.

Испания не издава собствена валута - като член на Евросистемата, тя използва еврото от 2002 г., когато загърби испанската песета. И е малко вероятно банката да е любопитна да издаде дигитална песета.

През септември 2017 г. тогавашният президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги разкритикува идеята на члена на еврозоната Естония да емитира собствена дигитална валута.


"Нито една държава-членка не може да въведе собствена валута", каза Драги пред репортери.


"Валутата на еврозоната е еврото.“ На следващата година естонското правителство отрече някога да е имало планове за издаване на "estcoin“.

Но Европейската централна банка сега се ръководи от Кристин Лагард, която се интересува много повече от дигиталните валути, отколкото Драги. Под нейно ръководство, ЕЦБ дори запази търговската марка "дигитално евро".


Наскоро тя публикува изчерпателен доклад за издадената от ЕЦБ дигитална валута и започна консултации с обществеността относно последиците от CBDC.


Хуан Аюсо Хуертас, генерален директор на Banco de España, е доста активен на този фронт. Той е член на работната група, която изготви доклада за дигиталното евро.

По-рано тази година Аюсо и Карлос Конеса, ръководител в централната банка, публикуваха доклад за Банката на Испания, озаглавен "Въведение в настоящия дебат за дигитална валута на Централната банка“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 'Изкуствените валути' са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Ивайло ОКТ. 18, 2020 От няколко месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Приложението за банкиране Dave става публично чрез SPAC на стойност $4 милиарда

Стартирал през 2017 г. като личен финансов асистент, Dave вече е финансова платформа, която помага на 10 милиона клиенти с банкиране, финансови анализи, защита от овърдрафт, изграждане на кредити и на...
ЮНИ. 13, 2021 14:08 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Briq - финтех за строителната индустрия

Финансирането е сред най-големите набирания на средства от Серия B от стартъп за строителен софтуер, според компанията, и довежда общата набрана сума на Briq до $43 милиона от създаването ѝ през януар...
ЮНИ. 10, 2021 12:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

'Изкуствените валути' са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

В доклад за международната роля на еврото изследователите подчертават значението на дигиталните валути на централните банки (CBDC) спрямо "изкуствените валути“, които се изграждат от технологични гига...
ЮНИ. 5, 2021 16:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сингапурската банка DBS емитира $ 11,3 милиона в блокчейн облигации

Най-голямата банка в Югоизточна Азия, базираната в Сингапур DBS, се превърна в последната банка, която емитира облигации на блокчейн.Емитентите се надяват, че свързването на традиционни ценни книжа в ...
ЮНИ. 2, 2021 12:01 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света