НАЧАЛО Финтех

Централната банка на Испания приоритизира проучването на дигитална валута

ОКТ. 17, 2020 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Централната банка на Испания приоритизира проучването на дигитална валута

Banco de España - централната банка на Испания - публикува своя стратегически план от 2020 до 2024 г., който очертава приоритетите си през следващите четири години.

В допълнение към анализа на политиките и тенденциите на Европейската централна банка в рамките на испанската икономика, Bank of Spain ще разгледа и национална дигитална валута.

Планът - в който също така се казва, че ще се проучи ефекта от отрицателните лихвени проценти върху банките, напрежението на пазарите, породено от COVID-19 и няколко други области - не навлиза много в подробности за проучванията на CBDC. Въпреки това в него се твърди, че изследванията на CBDC са приоритет по темата "Нови технологии и източници на информация“.

Планът гласи:


Ще бъдат анализирани последиците за финансовата система и икономиката като цяло от въвеждането на дигитална валута на централната банка, като се вземат предвид различни предложения за дизайн, включително аспекти, свързани с дигиталната идентификация.

Испания не издава собствена валута - като член на Евросистемата, тя използва еврото от 2002 г., когато загърби испанската песета. И е малко вероятно банката да е любопитна да издаде дигитална песета.

През септември 2017 г. тогавашният президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги разкритикува идеята на члена на еврозоната Естония да емитира собствена дигитална валута.


"Нито една държава-членка не може да въведе собствена валута", каза Драги пред репортери.


"Валутата на еврозоната е еврото.“ На следващата година естонското правителство отрече някога да е имало планове за издаване на "estcoin“.

Но Европейската централна банка сега се ръководи от Кристин Лагард, която се интересува много повече от дигиталните валути, отколкото Драги. Под нейно ръководство, ЕЦБ дори запази търговската марка "дигитално евро".


Наскоро тя публикува изчерпателен доклад за издадената от ЕЦБ дигитална валута и започна консултации с обществеността относно последиците от CBDC.


Хуан Аюсо Хуертас, генерален директор на Banco de España, е доста активен на този фронт. Той е член на работната група, която изготви доклада за дигиталното евро.

По-рано тази година Аюсо и Карлос Конеса, ръководител в централната банка, публикуваха доклад за Банката на Испания, озаглавен "Въведение в настоящия дебат за дигитална валута на Централната банка“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Първата дигитална валута на централна банка вече е факт
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Ивайло ОКТ. 18, 2020 От няколко месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Дали PayPal се кани да пусне собствена криптовалута?

Главният стратегически директор на компанията CoinShares каза, че тя няма да се изненада, ако PayPal пусне свой собствен токен, особено предвид скорошното обявление. В интервю със CNBC по време н...
ОКТ. 22, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple ще се мести в Япония?

В интервю с Bloomberg, главният изпълнителен директор на компанията - Брад Гарлингхаус - разкри, че най-вероятните кандидати са момента са Япония и Сингапур. Япония изглежда е най-очевидния избор...
ОКТ. 22, 2020 11:35 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Първата дигитална валута на централна банка вече е факт

Според публикация от 20-ти октомври във Facebook от Project Sand Dollar, дигиталната валута на централната банка (CBDC) става достъпна за всички 393,000 жители на Бахамските острови към около 22:00 ч....
ОКТ. 21, 2020 13:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Японската компания Line разработва CBDC платформа

Източници, запознати с въпроса, съобщават на Chosun Ilbo, че Line има за цел да подпомогне развитието на така наречената "персонализирана дигитална валута на централната банка“.Компанията за съобщения...
ОКТ. 20, 2020 18:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света