НАЧАЛО Други

Цените на златото спадат на фона на разрастващият се конфликт между Израел и Палестина

октомври 18, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на златото спадат на фона на разрастващият се конфликт между Израел и Палестина

Благородният метал падна до най-ниските си стойности за март 2023 г., като в началото на месеца се потопи под границата от $1,850.

Въпреки че се възстанови и се изкачи над $1,900 и към момента на писане на статията се търгува за около $1,940 за тройунция, златото отново преживява спад, докато щатският долар се засилва,

Източник: investing.com

Щатският долар не само изпреварва златото, но и петрола, суровините и водещите валути, включително валутите на страните от БРИКС. Глобалните инвеститори се насочват към щатския долар поради продължаващия конфликт в Израел и Палестина. Сега щатският долар се разглежда като сигурно убежище на фона на сътресенията в Близкия изток и в Русия и Украйна.

Институционалните инвеститори продават чуждестранните си активи, тъй като валутният пазар и пазарът на суровини преживяват дестабилизация поради конфликта. Продължаващият спор спомага за укрепването на щатския долар, тъй като тази седмица валутата отчита добри притоци.

Много други водещи валути преживяват отлив на средства, поради което завършват на ново дъно спрямо щатския долар. Това развитие обаче е само временно, тъй като средствата ще започнат да се разпределят във всички сектори, когато конфликтът се успокои.

Повишаването на курса на щатския долар става причина за безпокойство на азиатски държави като Индия, Япония и Китай. Местните им валути – рупии, йени и юани – достигат ново най-ниско ниво спрямо зелените пари.

От друга страна, Китай наложи ограничение на транзакциите на компаниите, които търгуват с щатски долари в страната. Япония също търси начини да спре ръста на щатския долар и да изведе йената напред на пазарите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.