НАЧАЛО Други

Канада е първата страна от Г-7, която намали лихвените проценти

05.06.2024 22:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Канада е първата страна от Г-7, която намали лихвените проценти

Централната банка на Канада обяви намаляване на основния си лихвен процент до 4.75%, което е първото понижение на лихвения процент от март 2020 г. насам.

Управителят на банката Тиф Маклем спомена във встъпителните си изявления, че вече не е необходимо паричната политика на банката да бъде толкова рестриктивна:

Постигнахме значителен напредък в борбата с инфлацията. Увереността ни, че инфлацията ще се доближи до целта от два процента, нарасна през последните месеци.

Този ход беше доста очакван от икономистите. През последните месеци темповете на инфлация се доближават до целта на банката от два процента, като през април регистрираха 2.7%, а предпочитаните от банката показатели за базисната инфлация също показаха признаци на отслабване през пролетта.

Тиф Маклем обясни причините за понижаването на лихвите, като се позова на повишената увереност в приближаването на инфлацията към целта на банката от два процента.

Въпреки това последните тримесечни данни за БВП, публикувани миналата седмица, бяха по-слаби от очакваното, като показаха темп на растеж от 1.7% през първите три месеца на годината, което увеличи вероятността за намаляване на лихвения процент.

След поредица от агресивни повишения на лихвените проценти Банката на Канада за последен път повиши лихвения процент до пет процента през юли 2023 г. и го запази на това ниво до неотдавнашното му намаляване.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива инвестиционна компанията за AI

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

13.06.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.