НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия ще присъства на срещата на алианса през 2024 година

17.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия ще присъства на срещата на алианса през 2024 година

Понастоящем Саудитска Арабия обмисля възможността да се присъедини към коалицията БРИКС, като внимателно преценява ползите и недостатъците, преди да вземе окончателно решение.

Въпреки че не се е присъединила официално към блока, Саудитска Арабия проявява активен интерес, като участва в различни събития на БРИКС през 2024 г. По-специално, Кралството изпрати делегати за участие в две отделни срещи на шерпите, проведени в Русия по-рано тази година.

Този стремеж предполага, че Саудитска Арабия може да обмисли и участие в предстоящата среща на върха на БРИКС, насрочена за октомври тази година, която ще се проведе в Казанска област в Русия. Струва си да се отбележи, че миналата година срещата на върха отправи покани към няколко държави, които не са членки, и този път се очаква подобен подход, като се очаква да бъдат включени различни развиващи се страни.

Въпреки че решението за присъединяване към БРИКС все още не е взето, Саудитска Арабия може да избере да участва в предстоящата среща на върха. Според изявленията на руския дипломат Сергей Рябков Саудитска Арабия гледа благосклонно на БРИКС и вижда потенциал в алианса. Представители на кралството са информирали Русия, че активно участват в текущите обсъждания, за да определят позицията си относно членството.

Резолюция относно потенциалното включване на Саудитска Арабия в БРИКС се очаква до края на април. Въпреки че президентът Путин по-рано обяви включването на Саудитска Арабия в БРИКС, Кралството все още не е потвърдило или опровергало тази декларация. Въпреки липсата на официално потвърждение, ситуацията относно членството остава прозрачна, като Кралството не е направило официално опровержение на изявлението.

Саудитска Арабия внимателно се ориентира в своите възможности при разглеждането на членството в БРИКС, като се стреми да постигне баланс между отношенията си с БРИКС и Запада, които имат стратегическо значение за Кралството.

Моментът на поканата за членство в БРИКС съвпада с по-широката програма на Саудитска Арабия за засилване на туризма и либерализиране на икономиката ѝ. Макар да търси подкрепа от западните държави за икономическите си реформи, Кралството разглежда потенциалното си участие в БРИКС като средство за укрепване на международното доверие и сътрудничество в по-широк мащаб.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.