НАЧАЛО Други

БРИКС: Прекият път към глобална дедоларизация

октомври 25, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Прекият път към глобална дедоларизация

На фона на продължаващите усилия за разширяване на алианса БРИКС се забелязва значителен ръст на държавите, които разглеждат членството като жизнеспособен път към дедоларизация.

Тази тенденция беше подчертана от включването на шест нови държави по време на годишната среща на върха през 2023 г. Освен това предстоящата среща на върха през 2024 г. предизвика интереса на повече от 30 държави, желаещи да се присъединят към алианса.

Малайзия е сред държавите, които искат да намалят зависимостта си от щатския долар чрез асоцииране към блока БРИКС. Д-р Ида Ясин от университета “Путра” в Малайзия твърди, че присъединяването към блока представлява най-прекият път към постигане на дедоларизирана икономика.

През годината блокът БРИКС отбеляза значителен ръст, привличайки държави, които отговарят на основния му принцип за многополюсност.

Сближаването на държавите, които искат да станат членове на БРИКС и се отклоняват от щатския долар, е сигнал за общ начин на мислене.

Д-р Ясин също така разгледа потенциалното въвеждане на единна валута на БРИКС, като изтъкна, че обща валута би намалила глобалния резервен статут на щатския долар, като по този начин би предоставила предимства на развиващите се страни, които преследват стратегия за дедоларизация.

Малайзия не е единствена в търсенето на алтернативи на щатския долар. Ирак въведе забрана за използване на щатски долари при парични транзакции в страната. Освен това Зимбабве започна инициатива за дедоларизация с цел постепенно премахване на зелените пари до 2025 г. Следователно срещата на върха на БРИКС през 2024 г. обещава да бъде ключов форум за оценка на напредъка на тези начинания и за разсъждения относно бъдещите им траектории.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.