НАЧАЛО Други

Brave – първият браузър, поддържащ децентрализираната вариант на HTTPS – IPFS

януари 23, 2021 12:42 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Brave – първият браузър, поддържащ децентрализираната вариант на HTTPS – IPFS

Brave може да е противоречив поради миналото на основателя си и криптовалутата си, но браузърът има някои особено изискани функции.

От версия 1.19.x потребителите могат да добавят още една функция към списъка с възможности на Brave – той вече поддържа децентрализираната алтернатива на HTTP(S) IPFS (InterPlanetary File System), която стартира през 2015 г.

За разлика от HTTP(S), IPFS не разчита на централни сървъри, за да изтеглят съдържание, което позволява на хората да избягват цензурата и сървърните прекъсвания. 

Можете да разглеждате протокола като за торент файлове: компютрите са възли, живеещи в peer-to-peer мрежа, като всеки разпространява своето копие на съдържанието.

Ако един възел се провали, друг може да скочи и докато има поне един възел, съдържанието не може да бъде свалено. 

IPFS също не разчита на DNS (Domain Name Servers), което го прави още по-устойчив срещу атаки или прекъсвания. Можете да прочетете повече за протокола на уебсайта на IPFS.

Когато за първи път посетите IPFS адрес на Brave, браузърът първо ще зареди URI чрез публичен HTTP шлюз.

Под адресната лента Brave ще покаже информационна лента, която ви пита дали искате вместо това да използвате локален възел за зареждане на уебсайта на IPFS. Когато се включите, самият ви браузър се превръща във временен хост на съдържанието, което гледате, като носи със себе си някои последици за поверителността (други възли на IPFS могат да виждат заявките, които правите, и съдържанието, което обслужвате). 

Ще можете да смекчите това с режима Tor на Brave в бъдеще, въпреки че точно сега, последиците за поверителността са причина IPFS да не работи в режим “инкогнито” или на Tor.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.