НАЧАЛО Крипто Крими

Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер

септември 18, 2018 22:01 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер

Ботнетите станаха все по-силни през последните няколко години, дори Министерството на вътрешната сигурност на САЩ призна, че не са могли да се справят сами с проблема и се нуждаят от помощ от общността на „белите шапки“.

Ботенет се състои от десетки, стотици или дори хиляди устройства, свързани с интернет, които след това се използват за извършване на изпращането на спам съобщения или за стартиране на DDoS атаки, водещ до срив на онлайн услуги.

Ботнети са заразили милиони компютри миналата година с cryptojacking софтуер, предназначен да фокусира мощта на процесора и да го използва за тайно копаене на криптовалути.

Особено известен ботнет, наречен „Mirai“, известен с прихващане на IoT(интернет на нещата) устройства, за да копае Bitcoin. Докато устройствата за копаене са изключително неефективни поотделно, Mirai е заразил хиляди устройства в кратък период от време, правейки малки печалби за всяко тях. Въпреки че терминът „ботнет“ разбираемо носи отрицателна конотация, един ботнет изглежда, че принуждава пътя си в потребителските компютри, за да ги зарази с антивирусен софтуер.

Изследователската фирма за сигурност Netlab публикува докладtron g>, описващ злонамерения софтуер, наречен „Fbot“, като вариант на легитимен софтуер ADBminer, предназначен за копаене на криптовалути.

Ботнетът прочиства „заразените“ компютри от известния злонамерен софтуер и досега не изглежда да вреди. Ботнетът може дори да е бил проектиран с тази добронамерена цел.

Възможно е обаче да има нещо, което не знаем за софтуер. Това може да е просто първата фаза в по-голям план. Ботнетът евентуално би могъл да изчисти конкурентния крипто малуер, само за да проправи пътя за нова вълна от собствени атаки, като системно елиминира конкуренцията.

Ботнетовете се нуждаят от време, усилия и финансиране, за да функционират, поради което е трудно да се повярва, че анонимен ботнет може да работи с изцяло алтруистични цели.

Независимо от случая, ботнетът е може би първият злонамерен софтуер, който някога е таргетирал огромно количество устройства, за да изтрие друг малуер, без повечето потребители да знаят, и със сигурност си струва да се наблюдава.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакер е намерил уязвимост в моста между Етериум и Arbitrum

Самоопределящ се като етичен хакер е открил „уязвимост за няколко милиона долара“ в моста, свързващ Етериум (ETH) и Arbitrum Nitro.

септември 21, 2022 13:49 1 мин. четене

До Куон от Terra твърди, че си сътрудничи с властите

Основателят на Terra До Куон заяви в събота, че не се опитва да избегне правоприлагащите органи, уверявайки, че си съдейства с тях. 

септември 18, 2022 16:34 1 мин. четене

Южна Корея ще инвалидира паспорта на CEO-то на Terra

Според доклад на местна медия от четвъртък Министерството на външните работи на Южна Корея се опитва да накара съоснователя на вече несъществуващия доставчик на стабилни монети Terraform Labs До Куон да върне паспорта си.

септември 16, 2022 12:14 1 мин. четене

SEC съди крипто брокер за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) продължава да предприема правни действия срещу злонамерените участници в крипто индустрията, тъй като регулаторите предприемат стъпки за укрепване на законите за защита на инвеститорите.

септември 15, 2022 17:35 1 мин. четене