НАЧАЛО Крипто Крими

Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер

СЕП. 18, 2018 22:01 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер
Ботнетите станаха все по-силни през последните няколко години, дори Министерството на вътрешната сигурност на САЩ призна, че не са могли да се справят сами с проблема и се нуждаят от помощ от общността на "белите шапки".

Ботенет се състои от десетки, стотици или дори хиляди устройства, свързани с интернет, които след това се използват за извършване на изпращането на спам съобщения или за стартиране на DDoS атаки, водещ до срив на онлайн услуги.

Ботнети са заразили милиони компютри миналата година с cryptojacking софтуер, предназначен да фокусира мощта на процесора и да го използва за тайно копаене на криптовалути.


Особено известен ботнет, наречен "Mirai", известен с прихващане на IoT(интернет на нещата) устройства, за да копае Bitcoin. Докато устройствата за копаене са изключително неефективни поотделно, Mirai е заразил хиляди устройства в кратък период от време, правейки малки печалби за всяко тях. Въпреки че терминът "ботнет" разбираемо носи отрицателна конотация, един ботнет изглежда, че принуждава пътя си в потребителските компютри, за да ги зарази с антивирусен софтуер.

Изследователската фирма за сигурност Netlab публикува докладtron g>, описващ злонамерения софтуер, наречен "Fbot", като вариант на легитимен софтуер ADBminer, предназначен за копаене на криптовалути.

Ботнетът прочиства "заразените" компютри от известния злонамерен софтуер и досега не изглежда да вреди. Ботнетът може дори да е бил проектиран с тази добронамерена цел.

Възможно е обаче да има нещо, което не знаем за софтуер. Това може да е просто първата фаза в по-голям план. Ботнетът евентуално би могъл да изчисти конкурентния крипто малуер, само за да проправи пътя за нова вълна от собствени атаки, като системно елиминира конкуренцията.

Ботнетовете се нуждаят от време, усилия и финансиране, за да функционират, поради което е трудно да се повярва, че анонимен ботнет може да работи с изцяло алтруистични цели.

Независимо от случая, ботнетът е може би първият злонамерен софтуер, който някога е таргетирал огромно количество устройства, за да изтрие друг малуер, без повечето потребители да знаят, и със сигурност си струва да се наблюдава.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Хакер открадна милиони от DeFi платформа

pBTC е версия на опаковани или ‘wrapped’ биткойни в екосистемата pNetwork. Опакованият Биткойн е токен на блокчейн със смарт договори, който е подкрепен от еквивалентно количество биткойни. Създаден е...
СЕП. 22, 2021 10:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бивш директор на руската крипто борса Wex арестуван в Полша

Wex, който по-рано беше известен като BTC-e, беше добре позната борса "в тъмните среди" в първите дни на крипто индустрията. Твърди се, че там са били изпрани средства от множество високопрофилни крип...
СЕП. 19, 2021 13:36 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Мениджър на крипто хедж фондове осъден на 7 години във федерален затвор

В изявление от 15-ти септември от Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) се съобщава, че окръжният съдия на САЩ Валери Капрони връчи на Син 90-месечна присъда за измама на инвеститорите в размер ...
СЕП. 16, 2021 15:45 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SEC предприема действия срещу компаниите на китайски милиардер

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) повдигна обвинение срещу три от компаниите на китайския милиардер Гуо Венги за първоначално предлагане на монети (ICO) и първоначално публично предлагане ...
СЕП. 15, 2021 08:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света