НАЧАЛО Крипто Крими

Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер

СЕП. 18, 2018 22:01 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер
 
Ботнетите станаха все по-силни през последните няколко години, дори Министерството на вътрешната сигурност на САЩ призна, че не са могли да се справят сами с проблема и се нуждаят от помощ от общността на "белите шапки".

Ботенет се състои от десетки, стотици или дори хиляди устройства, свързани с интернет, които след това се използват за извършване на изпращането на спам съобщения или за стартиране на DDoS атаки, водещ до срив на онлайн услуги.

Ботнети са заразили милиони компютри миналата година с cryptojacking софтуер, предназначен да фокусира мощта на процесора и да го използва за тайно копаене на криптовалути.


Особено известен ботнет, наречен "Mirai", известен с прихващане на IoT(интернет на нещата) устройства, за да копае Bitcoin. Докато устройствата за копаене са изключително неефективни поотделно, Mirai е заразил хиляди устройства в кратък период от време, правейки малки печалби за всяко тях. Въпреки че терминът "ботнет" разбираемо носи отрицателна конотация, един ботнет изглежда, че принуждава пътя си в потребителските компютри, за да ги зарази с антивирусен софтуер.

Изследователската фирма за сигурност Netlab публикува докладtron g>, описващ злонамерения софтуер, наречен "Fbot", като вариант на легитимен софтуер ADBminer, предназначен за копаене на криптовалути.

Ботнетът прочиства "заразените" компютри от известния злонамерен софтуер и досега не изглежда да вреди. Ботнетът може дори да е бил проектиран с тази добронамерена цел.

Възможно е обаче да има нещо, което не знаем за софтуер. Това може да е просто първата фаза в по-голям план. Ботнетът евентуално би могъл да изчисти конкурентния крипто малуер, само за да проправи пътя за нова вълна от собствени атаки, като системно елиминира конкуренцията.

Ботнетовете се нуждаят от време, усилия и финансиране, за да функционират, поради което е трудно да се повярва, че анонимен ботнет може да работи с изцяло алтруистични цели.

Независимо от случая, ботнетът е може би първият злонамерен софтуер, който някога е таргетирал огромно количество устройства, за да изтрие друг малуер, без повечето потребители да знаят, и със сигурност си струва да се наблюдава.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

XRP измамите нарастват в последните няколко дни

Тези атаки бяха забелязани за първи път през януари 2020 г. XRP Forensics публикува в Twitter, че през последните два дни с тях са се свързали повече от двадесет жертви.  Във всички тез...
НОЕ. 28, 2020 14:19 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китайското правителство е продало криптовалутите, конфискувани от PlusToken

Колин Ву споделя снимки на официални документи за конфискацията на изключително големи количества BTC и ETH от крипто измамата PlusToken - най-голямата Понци схеми на Понци в крипто индустрията.  Той ...
НОЕ. 28, 2020 12:11 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Киберпрестъпници таргетират базирани на GoDaddy крипто платформи

Според KrebsOnSecurity атаките са започнали на или около 13-ти ноември срещу платформата за търговия с криптовалути liquid.com.Главният изпълнителен директор на Liquid Майк Каямори заяви, че GoDaddy н...
НОЕ. 22, 2020 20:55 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Фалшиво приложение на Uniswap краде хиляди от Google потребители

Според основателя на Nuggets News Алекс Сондърс, фалшиво приложение Uniswap е достъпно за изтегляне от Google Play Store. Към момента на писане на статията, технологичният гигант все още не е премахна...
НОЕ. 20, 2020 18:06 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света