НАЧАЛО Крипто Крими

Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер

СЕП. 18, 2018 22:01 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Ботнет инфектира компютри, за да премахне крипто малуер
 
Ботнетите станаха все по-силни през последните няколко години, дори Министерството на вътрешната сигурност на САЩ призна, че не са могли да се справят сами с проблема и се нуждаят от помощ от общността на "белите шапки".

Ботенет се състои от десетки, стотици или дори хиляди устройства, свързани с интернет, които след това се използват за извършване на изпращането на спам съобщения или за стартиране на DDoS атаки, водещ до срив на онлайн услуги.

Ботнети са заразили милиони компютри миналата година с cryptojacking софтуер, предназначен да фокусира мощта на процесора и да го използва за тайно копаене на криптовалути.


Особено известен ботнет, наречен "Mirai", известен с прихващане на IoT(интернет на нещата) устройства, за да копае Bitcoin. Докато устройствата за копаене са изключително неефективни поотделно, Mirai е заразил хиляди устройства в кратък период от време, правейки малки печалби за всяко тях. Въпреки че терминът "ботнет" разбираемо носи отрицателна конотация, един ботнет изглежда, че принуждава пътя си в потребителските компютри, за да ги зарази с антивирусен софтуер.

Изследователската фирма за сигурност Netlab публикува докладtron g>, описващ злонамерения софтуер, наречен "Fbot", като вариант на легитимен софтуер ADBminer, предназначен за копаене на криптовалути.

Ботнетът прочиства "заразените" компютри от известния злонамерен софтуер и досега не изглежда да вреди. Ботнетът може дори да е бил проектиран с тази добронамерена цел.

Възможно е обаче да има нещо, което не знаем за софтуер. Това може да е просто първата фаза в по-голям план. Ботнетът евентуално би могъл да изчисти конкурентния крипто малуер, само за да проправи пътя за нова вълна от собствени атаки, като системно елиминира конкуренцията.

Ботнетовете се нуждаят от време, усилия и финансиране, за да функционират, поради което е трудно да се повярва, че анонимен ботнет може да работи с изцяло алтруистични цели.

Независимо от случая, ботнетът е може би първият злонамерен софтуер, който някога е таргетирал огромно количество устройства, за да изтрие друг малуер, без повечето потребители да знаят, и със сигурност си струва да се наблюдава.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Джон Макафи обсъжда обвиненията на SEC срещу него

Макафи, който от време на време има достъп до Twitter от затвора, сподели публикация, в която нарече обвиненията на SEC “преувеличени”. Той обясни как той и екипът му са избрали монети за популяр...
МАР. 6, 2021 14:47 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Инвеститорите в TON на Telegram искат $100 милиона обезпечение от П. Дуров

Инвеститорите в Da Vinci Capital съобщават, че са изпратили писмо до изпълнителния директор на Telegram Павел Дуров, заявявайки, че фондът планира правни действия срещу TON Inc. и Telegram, предаде Fo...
МАР. 2, 2021 18:22 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

МВР откри ферма за криптовалути под наркооранжерия в с. Калугерово

Нарколабораторията се намира в бивш производствен цех в промишлената зона на с. Калугерово, обл. Пазарджик.Акцията е преминала под наблюдението на Окръжна прокуратура-Пазарджик и надзор на Апелативнат...
ФЕВ. 20, 2021 01:04 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Свързаха конфисукуван Биткойн за $3 милиарда с агент на Тайните служби

Новите съдебни декларации предполагат, че Бриджис е загадъчният „Индивид X“, цитиран в жалбата на DOJ.През 2015 г. той беше осъден на 71 месеца затвор за кражба на Биткойн от продавачи на Silk Road, д...
ФЕВ. 10, 2021 21:07 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света