НАЧАЛО Крипто Крими

Борса изчезна безследно с Биткойн на стойност $16 милиона

11.07.2019 16:33 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Борса изчезна безследно с Биткойн на стойност $16 милиона

Базирана в Полша Биткойн борса внезапно прекрати дейността си, като "отмъкна" криптовалутите на хиляди потребители.

BitMarket обяви в понеделник, че е изчерпа ликвидността си на 8 юли, което ги накара да прекратят операциите си за неопределен период от време. Борсата също така заяви, че ще актуализира потребителите с повече информация.

Данните, предоставени от CoinMarketCap.com, показаха обеми на търговия от близо $ 850,000. В сравнение с други борси, статистиката изглежда по-слаба, потвърждавайки, че BitMarket е в ликвидна криза.

Независимо от това, борсата не остави никакви следи за това как ще процедира с изтеглянето на средства. Уплашените потребители споделиха оплакванията си в социалните медийни платформи, като един от тях очерта няколко конкретни проблема.

Reddit потребителят “ODOBANKS” твърди, че BitMarket действаха много съмнително, преди да обявят своята несъстоятелност. Смята се, че борсата е поискала от потребителите да променят паролите си, без да дават обяснения. В отделен случай, BitMarket спря и процеса на изтегляне на средства на много потребители, изисквайки допълнително KYC (Опознай своя клиент).

„Представителите на борсата, които са активни на полския биткойн форум, твърдят, че това изискване за KYC трябваше да се осъществи преди доста време и че те са насочени само към хора с лични карти, чиито срок на годност е изтекъл“, пише ODOBANKS. “Те така и не отговориха на обвиненията на потребителите, че крият факта, че борсата е била хакната.”

Биткойн на стойност $15.76 милиона бе заключен

В момента BitMarket притежава около 1300 биткойн единици в портфейлите си, което е еквивалентно на $16 милиона. Потребителите, подложени на стреса да загубят трудно спечелените пари, вече формираха група във Facebook. Те планират да заведат дело срещу основатели на BitMarket и други топ мениджъри.

Експертите също започнаха да споделят мнението си за възстановяването на липсващите пари на потребителите. Знаменитият икономист професор Кристоф Пиех каза, че в този момент клиентите не могат да възстановят своите биткойн средства. Експертът напомни на всички за присъщия недостатък на Биткойн протокола, който дава право на собственост върху биткойн монетите само на хората, които имат достъп до личните ключове на техните портфейли.

„В такава ситуация клиентите могат да се обърнат към прокуратурата“, каза професор Пиех. „Трябва да се помни обаче, че тези средства са сложни за възстановяване. Прокуратурата няма опит в подобна ситуация. Да не говорим за техническите трудности.”

Точно както Bitcurex не успя да възстанови средствата на клиентите си, вероятно ще бъде същия случай и с BitMarket, добави той.

Чакане на реакция от BitMarket

Ситуацията остави потребителите само с една надежда: BitMarket да се появи с план за възстановяване на средствата. Докато мнозина не вярват, че това ще се случи, все още има какво да се научи за вярата в борси, които не оправдават предварително доверието на клиентите си.

Главният изпълнителен директор на борсата Kraken, Джеси Пауъл, през януари призова клиентите си да не съхраняват всичките си криптовалути на платформата. Той каза:

Моля, не съхранявайте повече монети на борсата, отколкото трябва да търгувате активно – това се отнася и за KrakenFX. Използвайте Ledger или Trezor. Децентрализираните борси не са панацея – погледнете DAO. Отворен код означава, че “пролуките” ще бъдат открити скоро (вероятно не от добрите момчета).

В отделен случай, наскоро стана ясно, че базирана в Ирландия крипто борса също “се изпари” със средствата на клиентите си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Арестуваха американец, откраднал $1.3 милиона чрез измами и крипто схема

Томас Джон Сфрага, мъж от Ню Йорк, известен също като „Ти Джей Стоун“, се призна за виновен по обвинения в измама, която е ощетила жертвите с общо $1.3 милиона.

22.05.2024 12:30 1 мин. четене

Хакер е създал GALA токени за над $200 милиона след пробив на сигурността

Gala Games, популярен проект в пространството на Web3 игрите, претърпя сериозен пробив в сигурността на 20 май.

22.05.2024 1:00 2 мин. четене

Бум на измамните реклами в социалните мрежи, предупреждава създателя на Dogecoin

Били Маркъс, създателят на Dogecoin, известен като „Shibetoshi Nakamoto“, изрази загриженост във връзка с увеличаването на броя на измамните реклами в социалните медии и призова за по-силна защита на потребителите на криптовалути срещу измами и злонамерен софтуер.

21.05.2024 22:00 1 мин. четене

Британският върховен съд напълно отхвърли твърдението на Крейг Райт, че е създал Биткойн

Съдията от Обединеното кралство Джеймс Мелър публикува публично одобреното решение по съдебно дело, в което участват австралийският предприемач Крейг Райт и Алиансът за отворени криптопатенти (COPA).

21.05.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.