НАЧАЛО Биткойн

Биткойн скочи над $22,000 след CPI данните – какви са последиците за рисковите активи?

февруари 15, 2023 14:23 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн скочи над $22,000 след CPI данните – какви са последиците за рисковите активи?

Какво сочат януарските данни за инфлацията и защо те са важни за пазарите и по-специално за рисковите активи?

Какво представлява индексът на потребителските цени?

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) измерва промяната в цените на кошница от стоки и услуги, купувани от домакинствата през определен период.

Той предоставя информация за инфлационните тенденции и се следи отблизо от инвеститорите. Той има значение за паричната политика, финансовите пазари и рисковите активи.

Данни за индекса на потребителските цени за януари 2022 г.

Данните за януари 2022 г. показват, че цените са се повишили с 6.4% на годишна база, което е с 0.1% по-малко спрямо предходния месец. На месечна база обаче инфлацията остана стабилна на равнище от 0.5%.

Разходите за жилища като основен фактор за инфлацията

Бюрото за трудова статистика съобщи, че увеличението на разходите за подслон е имало най-съществен принос за месечното увеличение на всички стоки, като е съставлявало почти половината от месечното увеличение.

Лихвени проценти и тяхното влияние върху разходите за жилища

Значителното нарастване на разходите за жилища се дължи на рязкото повишаване на лихвените проценти от 0.25% до 4.75% през миналата година. По-нататъшно повишаване на лихвените проценти може да доведе до рязко нарастване на разходите за жилища, което да направи увеличенията контрапродуктивни.

Влияние на лихвените проценти върху собствениците на ипотечни кредити

Лихвените проценти се отнасят до кредитополучателите, а най-значимият кредитополучател са собствениците на ипотечни кредити, включително строителните предприемачи и наемодателите. Повишените разходи за ипотечни кредити се прехвърлят върху наемателите, което води до повишаване на разходите за жилища.

Нюанси в данните за инфлацията

Последиците от данните за ИПЦ са значително по-нюансирани, отколкото се предполага, като жилищният пазар и лихвените проценти играят съществена роля за тенденциите. Поради това пазарът третира данните за инфлацията по-скоро не като добри новини, а липса на лоши.

Очакваното повишение на лихвените проценти

През следващия месец се очаква повишение на лихвените проценти с 0.25%, като пазарите вече го оцениха в края на миналата година, когато председателят на Фед Джером Пауъл поясни, че може да се наложи продължение на повишенията.

Растежът на БВП е от решаващо значение

По-същественото за инвеститорите обаче са притесненията, свързани с растежа на БВП. Инвеститорите може да се притесняват колко може да се влоши той, ако продължи да показва низходящ тренд.

И обратното, ако растежът се задържи на обещаващи нива, може да настъпи известно облекчение, тъй като инфлацията продължава да намалява.

Ефект върху Биткойн 

Криптовалутата падна с около $200 след доклада. Оттогава обаче се възстанови, пробивайки първо над $22,000 и след това $22,500. Към момента на писане на статията Биткойн се движи около $22,720.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ето какво може да доведе до следващия бичи пазар на криптовалутите

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

САЩ ще се опита да прекъсне достъпа до Биткойн в условията на банкова криза

Бившият главен технологичен директор на Coinbase, Баладжи Сринивасан направи серия от смели прогнози за бъдещето на Биткойн (BTC) и финансовата система на САЩ.

март 25, 2023 15:00 2 мин. четене

Биткойн: Цена и пазарни условия – какво следва?

В петък цените на криптовалутите отбелязаха спад, тъй като инвеститорите бяха загрижени за силата на глобалната банкова система и паричната политика на САЩ.

март 25, 2023 10:00 2 мин. четене

Nasdaq ще предлага попечителство на Биткойн и Етериум

Според информация на Bloomberg News от 24 март фондовата борса Nasdaq със седалище в Ню Йорк планира да въведе услуга за попечителство на криптовалути до края на второто тримесечие.

март 25, 2023 9:00 1 мин. четене

Биткойн: Експлозивен ръст покрай промените в политиката на Фед – А. Хейс

Артър Хейс, съосновател на BitMEX и ветеран в крипто индустрията, прогнозира експлозивно рали, което ще доведе до достигане на изключителни стойности на Биткойн (BTC).

март 25, 2023 8:00 3 мин. четене