НАЧАЛО Прессъобщения

Биткойн халвингът наближава – време за покупка преди събитието?

13.02.2024 14:59 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн халвингът наближава – време за покупка преди събитието?

2024 година започна изключително добре за Биткойн и пазара на криптовалути като цяло. След значителни спадове, на които станахме свидетели през последните 2 години, инвеститорите се радват на значителни печалби в последно време.

Подновеният инвеститорски интерес предполага, че криптовалутите могат да се насочат към нови върхове по време на предстоящия бичи цикъл.

Съвсем наскоро Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) одобри 11 предложения за спот Биткойн ETF за американските пазари, което беше едно от най-дългоочакваните събития в крипто пространството.

Само месец след одобрението на въпросните фондове, над $10 милиарда бяха налети в тези нови инвестиционни инструменти.

Това постижение е значително като се има предвид волатилния характер на криптовалутите. Големи играчи като BlackRock и Fidelity (които общо управляват над $13.6 трилиона) инвестират във флагманската криптовалута, което привлича и инвеститорите на дребно.

На хоризонта обаче, се задава още едно дългоочаквано събитие, което може да разпали следващия бичи пазар, а именно халвинга на Биткойн.

Важният въпрос, който в момента инвеститорите си задават, е, дали сега е удачен момент да се инвестира, преди да настъпи халвинга. Нека разберем.

Цена на Биткойн

След като Биткойн (BTC) се срина до приблизително $16,000 през ноември 2022 година след масови разпродажби, породени от срива на крипто борсата FTX и заведеното дело срещу нейния основател Сам Банкман-Фрийд, цената започна да се възстановява през 2023 година.

През януари 2023 година Биткойн отвори на цена от малко над $17,000. Към днешна дата криптовалутата се търгува за около $48,000. Това увеличение представлява невероятните 182% в рамките на малко повече от година. Впечатляващите резултатите на BTC отново събудиха апетита за риск на инвеститорите, което допълнително дава сили на подема на Биткойн.

Към момента на публикуване цената възлиза на $47,930, което е скок от 11% в рамките на 7 дни $20.3 милиарда. Пазарната капитализация на BTC е над $940 милиарда, доближавайки важната точка от $1 трилион. В класацията на най-ценни активи в света Биткойн се нарежда на 10-та позиция, задминавайки колоси като Visa, Tesla и Berkshire Hathaway.

Еднодневният технически анализ на TradingView също обрисува бича картина за Биткойн. Обобщението сочи към “покупка” с 14 сигнала, а пълзящите средни сочат към “силна покупка” с 13.

Какво е Биткойн халвинг

Халвингът на Биткойн е значително събитие, програмирано в протокола на криптовалутата, което се случва приблизително на всеки четири години. По време на това събитие наградата за копаене на нови блокове в блокчейна на Биткойн се намалява наполовина. Това намаление на наградите е предназначено да контролира скоростта, с която се генерират нови BTC, като гарантира ограничено и предвидимо предлагане.

Първоначално зададен на 50 BTC на блок, когато Биткойн беше създаден за първи път през 2009 г., халвингът намали наградата с 50%, което доведе до награда от 25 BTC на блок при първото халвинг събитие, 12.5 при второто и т.н. Последният халвинг се състоя през май 2020 г., намалявайки наградата до 6.25 BTC на блок.

Халвингът на Биткойн има значителни последици за динамиката на предлагането на криптовалутата и следователно върху нейната цена. С намаленото ниво на ново предлагане, навлизащо на пазара, някои твърдят, че това увеличава недостига, потенциално повишавайки цената поради увеличеното търсене и намаленото предлагане. Този модел на недостиг прави паралели с благородни метали като златото, където ограниченото предлагане допринася за възприеманата му стойност.

Халвингът също така служи като напомняне за децентрализираната природа на Биткойн и неговата устойчивост на манипулация от всеки отделен субект. Неговият предварително определен и прозрачен график за емитиране контрастира с традиционните фиатни валути, които са обект на манипулация от централните банки.

Като цяло халвингът на Биткойн представлява ключов аспект от неговия икономически модел, оказвайки влияние върху предлагането, търсенето и в крайна сметка стойността му на пазара на криптовалутите.

Добър момент ли е за покупка?

Съдейки по исторически модели и прогнозите на повечето крипто анализатори, има оптимистични признаци за бъдещата траектория на Биткойн.

Прогнозите относно бъдещата стойност на Биткойн варират значително сред анализаторите. Докато някои предвиждат по-консервативни цели като $50,000, други предвиждат астрономически растеж до над $1 милион. Въпреки че възвишените прогнози може да предизвикат скептицизъм, последните развития като одобрения от SEC и освобождаване от данъци върху крипто сделките намекват за по-стабилна среда за Биткойн в близко бъдеще.

Тъй като Биткойн продължава да демонстрира устойчивост и потенциал като основен актив, инвеститорите трябва внимателно да обмислят неговата волатилност, преди да вземат инвестиционни решения. Въпреки това, закупуването на Биткойн преди халвинга по време на възходящата му траектория може да се окаже възнаграждаващо в дългосрочен план.

Как да купя Биткойн

Най-популярният метод закупуване на Биткойн е от централизирани борси или по-скоро от утвърдени компании като Coinbase и Binance.

Въпреки това съществува по-лесен и удобен метод за покупка. Това са Биткойн банкоматите, които стават все популярни и разпространени в целия свят.

Много инвеститори предпочитат този метод за закупуване на Биткойн заради опростения интерфейс на устройствата и бързите транзакции – в повечето случаи парите пристигат веднага след транзакцията.

Процесът за покупка/продажба на криптовалута от Биткойн банкоматите е изключително прост:

  • Сканира се доказателство за самоличност, преди да използвате банкомата.
  • Изберете желаната криптовалута и поставете пари в устройството.
  • Сканирайте QR кода от вашия дигитален портфейл.
  • Вземете вашата криптовалута и разписка, потвърждаваща транзакцията.

Къде да купя Биткойн

В България са разположени 15 такива Биткойн банкомата – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Добрич, Кърджали, Стара Загора и Русе.

Ето къде може да ги намерите:

София

Маршрут

Маршрут

Маршрут

Маршрут

Маршрут

Пловдив

Маршрут

Маршрут

Варна

Маршрут

Маршрут

Бургас

Маршрут

Плевен

Маршрут

Добрич

Маршрут

Кърджали

Маршрут

Стара Загора

Маршрут

Русе

Маршрут

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Прессъобщения Новини

Край на една ера за Chainlink (LINK)? Спадовете на Solana (SOL) насочват потребителите към платформата за електронна търговия Pushd (PUSHD)

Търговията с Chainlink (LINK) изглежда намалява, както и активността в мрежата. Анализаторите и притежателите на актива се чудят дали това е краят на една ера.

26.02.2024 8:01 3 мин. четене

Injective (INJ) и Stacks (STX) се борят за позициите си, тъй като търсенето на Pushd (PUSHD) нараства през 2024 г

Цената на Injective (INJ) се повиши, търгувайки се за $34 към момента на писане на статията, което показва интерес от страна на инвеститорите.

25.02.2024 20:03 3 мин. четене

Новият Amazon на криптовалутите Pushd (PUSHD) привлича огромни инвестиции от инвеститори в Bitcoin (BTC) и Polkadot (DOT)

За да навлезете на пазара и да реализирате печалби от него, първо трябва да го разберете. Има много неща, с които трябва да сте наясно – от движението на цените до моделите и тенденциите.

25.02.2024 19:20 3 мин. четене

Тази предварителна продажба на крипто токени шокира инвеститорите, надминавайки всички очаквания; Анализатор прогнозира, че Algotech може да достигне $2 през четвъртото тримесечие

Светът на криптовалутите е развълнуван, тъй като една иновативна предварителна продажба на крипто токени опроверга всички очаквания.

25.02.2024 17:30 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.