НАЧАЛО Крипто Крими

Binance замесена в скандала с Bitzlato

януари 19, 2023 21:04 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Binance замесена в скандала с Bitzlato

Според FinCEN Binance се нарежда до даркнет пазара Hydra като основен контрагент, който получава биткойни от платформата.

FinCEN свърза най-голямата борса за криптовалути Binance с незаконната крипто платформа Bitzlato и даркнет пазара Hydra.

Какво е FinCEN?

FinCEN е мрежата за правоприлагане в областта на финансовите престъпления (Financial Crimes Enforcement Network). 

Това е бюро към Министерството на финансите на САЩ, което събира и анализира информация за финансови транзакции с цел борба с прането на пари, финансирането на тероризма и други финансови злоупотреби. 

FinCEN също така издава насоки и разпоредби, свързани със Закона за банковата тайна (Bank Secrecy Act – BSA) и други закони срещу прането на пари. Организацията работи в тясно сътрудничество с други правителствени агенции, включително данъчната служба на САЩ (IRS), ФБР и Комисията по ценни книжа и борси (SEC), както и с финансови институции, и други заинтересовани страни за разкриване и предотвратяване на финансови престъпления.

Какво гласи разследването?

В заповед, публикувана на 18 януари, FinCEN посочи, че Binance е сред „трите най-големи получаващи контрагенти“ на Биткойн от Bitzlato.

Органът коментира получаването на биткойни от Bitzlato между май 2018 г. и септември 2022 г. Други контрагенти са били свързаният с Русия даркнет пазар Hydra и предполагаемата базирана в Русия Понци схема, позната като „Finiko“.

От друга страна, FinCEN не споменава Binance сред първите три изпращащи контрагенти в поръчката. Според документа най-големите изпращачи на BTC към Bitzlato между май 2018 г. и септември 2022 г. са били Hydra, LocalBitcoins и Finiko.

„Приблизително две трети от най-големите получаващи и изпращащи контрагенти на Bitzlato са свързани с даркнет пазари или измами“, пише FinCEN в заповедта. Агенцията отбеляза, че между 2019 г. и 2021 г. Bitzlato е получила криптовалути на стойност $206 милиона от даркнет пазари, $224 милиона от измами и $9 милиона от рансъмуер атаки.

Незаконната дейност на Bitzlato

Новината идва на фона на многобройните американски органи, които започват мащабни действия по правоприлагане срещу Bitzlato, обвинявайки фирмата в пране на пари и предполагаемо улесняване на заобикалянето на санкциите срещу Русия. В рамките на делото срещу Bitzlato Федералното бюро за разследване арестува основателя Анатолий Легкодимов на 17 януари в Маями.

Съобщава се, че Bitzlato е обработил над $700 милиона незаконни средства.

Фирмата е изисквала минимална идентификация от своите потребители, което е позволило да се превърне в „убежище за приходи от престъпна дейност и средства, предназначени за използване в престъпна дейност“, твърдят прокурорите.

Те твърдят, че фирмата е била наясно с проблемите, като се позовават на вътрешен документ, в който се описва, че Bitzlato е обработвала „мръсни пари“ без стандартни процедури за проверка на клиентите.

Властите заявиха, че фирмата е била тясно свързана с Hydra Market – даркнет пазар за наркотици, пране на пари и крадена финансова информация, който международните власти затвориха миналата година.

От Bitzlato твърдяха, че не приемат клиенти от САЩ, но според прокурорите в действителност е извършвал бизнес с американци.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн до $30,000 – Ще има ли капан по пътя?


Съобщава се, че платформата, основана през 2016 г., е имала офис в небостъргача „Федерация“ в Москва, където е приемала транзакции на стойност $100,000 или повече.

Говорител на Binance заяви, че фирмата си сътрудничи с регулаторните органи.

Binance има удоволствието да окаже значителна помощ на международните партньори от правоприлагащите органи в подкрепа на това разследване. Това е пример за ангажимента на Binance да работи в сътрудничество с партньорите от правоприлагащите органи по целия свят.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери откраднаха близо $800,000 от общността на Azuki

Акаунтът в Twitter на водещия проект за незаменяеми токени (NFT) Azuki беше компрометиран в петък, в резултат на което бяха откраднати криптоактиви на стойност малко под $800,000.

януари 28, 2023 19:03 2 мин. четене

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене