НАЧАЛО Други

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продава $20 милиарда в акции на Apple

06.05.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продава $20 милиарда в акции на Apple

Имаше известен шум в събота, 4 май, когато наблюдателите на тримесечния отчет на Berkshire Hathaway забелязаха спад от 22% в стойността на акциите на Apple. Възникнаха спекулации: дали Уорън Бъфет изоставя най-голямата си инвестиция?

По време на годишната среща на Berkshire Hathaway в Омаха, Небраска, Бъфет увери акционерите, че това не е така. Той поясни, че въпреки че Berkshire продаде около 115 милиона акции на Apple, приблизително 13% от своя дял, тя все още запази значителна позиция, завършвайки тримесечието със 790 милиона акции на Apple.

Тези транзакции, които вероятно се случват през първото тримесечие, възлизат на приблизително $20 милиарда в акции на Apple въз основа на цените при затваряне на 31 март. Бъфет обясни, че продажбите са били основно за данъчни цели.

Въпреки забележителния ръст на Apple от 48% през 2023 г., акциите й се понижиха с почти 11% през първото тримесечие на 2024 г., възстановявайки се със 7% от март и 7.7% от края на април.

Докато цялостното представяне на Berkshire е нараснало с 11% за годината, то е спаднало с 5% през второто тримесечие.

Berkshire Hathaway е акционер в Apple от 2016 г., решение повлияно от покойния Чарли Мънгер, бивш заместник-председател на Berkshire, който почина в края на 2023 г. Бъфет потвърди трайното си доверие в Apple, като прогнозира, че тя ще остане най-големият холдинг на Berkshire до края на годината.

Бъфет намекна, че данъчните съображения може да са повлияли на продажбите, предвид потенциалните увеличения на данъчните ставки за справяне с нарастващия фискален дефицит на САЩ. Въпреки данъчните последици, Бъфет не изрази никакви притеснения, като подчерта важността на приноса за просперитета на Америка.

Apple остава най-големият холдинг на Berkshire Hathaway, включващ приблизително 40% от портфейла от акции, оценен на приблизително $335.9 милиарда към края на тримесечието. Трябва да се отбележи, че в края на 2023 г. Apple представляваше почти половината от стойността на портфолиото, възлизайки на $353.8 милиарда.

Диверсификацията на портфолиото показа, че Apple и четири други компании колективно представляват 75% от стойността му до края на март, което е малко по-малко от 79% през декември. Тези компании включват American Express, Bank of America, Coca-Cola и Chevron.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Манията по AI напомня на последния крипто балон според нобелов лауреат

Професорът по икономика и нобелов лауреат Пол Ромер предупреди за прекомерния ентусиазъм, свързан с изкуствения интелект (AI), като направи паралел с крипто балона отпреди няколко години.

29.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.