НАЧАЛО Други

Банката на Финдландия: „Крипто е заблуда“

юли 3, 2018 14:05 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банката на Финдландия: „Крипто е заблуда“

Документът, написан от Алекси Грим, съветник по цифровизацията и ръководител на процеса на Дигитална Централна Банка в отдел "Финансова стабилност и статистика".

Банката на Финландия публикува на 21-ви юни доклад, озаглавен „Голямата илюзия на криптовалутите“, обяснявайки защо смятат, че понятието за цифрова валута е „заблуда“.

Целта му е да обясни как фундаменталната природа на криптовалутите „показва колко зле е разбрана концепцията за самите пари, която е днес и как интернет и социалните медии“ объркаха нашето чувство за реалност и фантазия“.

Според думи на Грим, криптовалутите не са реални валути, а „счетоводни системи за несъществуващи активи“. Той твърди, че технологиите на дигиталните счетоводни книги, като блокчейн, всъщност са същите като другите системи за водене на отчети, но тяхното изпълнение за крипто е „несвързано с фундаменталните характеристики на парите“:

За всички цели, тази книга е централизирана книга. Фактът, че има няколко синхронизирани копия от нея, разпределени в мрежа, няма значение, тъй като всеки един има същите данни.

Статията цитира няколко проучвания за биткойн и криптовалутите с относително негативни възгледи за крипто като спекулативен инструмент или балон, чиято „фундаментална стойност е нула“. Грим също дискредитира идеята за издадена цифрова валута от централната банка, отбелязвайки, че би означавало „на практика банкови сметки в централната банка“.

След това Грим задава въпроса „отново, какво са парите?„, Като отбелязва, че дефиницията се е променила с течение на времето, но че парите обикновено се описват като функциониращи като обменна единица и имат складова стойност и разчетна единица.

Статията отбелязва, че парите, които се предполага, че се отнасят до крипто, не се създават „от самото начало“, а идват от трансформацията на ликвидността.

Според статията основният импулс за закупуване на криптовалути е или за престъпни дейности, създаващи чувство за общност, сигурност срещу „реално или въображаемо“ държавно потисничество и тръпката от търговия. След това Грим сравнява купуването на Биткойн с „нематериалната стойност“ за някои клиенти, които купуват „играчки, мода, изкуство, членство в клубове или огнестрелно оръжие“.

Миналата седмица бе публикувано обобщение на всички „FUD“ (Fear, Uncertainty Doubt) в криптоферата след създаването на биткойн, в което са описани многобройните сравнения с холандската „tulip mania“, както и за това колко пъти трябваше да е „умрял“ Биткойн до сега.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Обменът на фиатни валути спада за пети пореден месец

Според данни от The Block, септември е петият пореден месец, през който обемите на обмен на фиатни валути намаляват.

октомври 3, 2022 19:44 1 мин. четене

Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

Русия се готви да предостави на Казахстан допълнителна енергия, необходима за функционирането на ферми за добив на криптовалути в централноазиатската държава.

октомври 3, 2022 18:55 1 мин. четене

Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

През Q3 на 2022 г. акциите спаднаха поради инвазията в Украйна и повишаването на цените на енергията в Европа, и Обединеното кралство. 

октомври 3, 2022 15:26 1 мин. четене

Колко криптовалути държат банките по света?

Според последния доклад на Базелския комитет глобалната банкова експозиция към криптовалути възлиза на 0.01%, тъй като 19-те най-големи финансови институции притежават криптовалути на стойност 9.4 милиарда евро, което се равнява на 0.14% експозиция.

октомври 3, 2022 14:16 1 мин. четене