НАЧАЛО Други

Банката на Финдландия: "Крипто е заблуда"

ЮЛИ. 3, 2018 14:05 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Банката на Финдландия: "Крипто е заблуда"

Документът, написан от Алекси Грим, съветник по цифровизацията и ръководител на процеса на Дигитална Централна Банка в отдел "Финансова стабилност и статистика".

Банката на Финландия публикува на 21-ви юни доклад, озаглавен "Голямата илюзия на криптовалутите", обяснявайки защо смятат, че понятието за цифрова валута е "заблуда".Целта му е да обясни как фундаменталната природа на криптовалутите "показва колко зле е разбрана концепцията за самите пари, която е днес и как интернет и социалните медии" объркаха нашето чувство за реалност и фантазия".

Според думи на Грим, криптовалутите не са реални валути, а "счетоводни системи за несъществуващи активи". Той твърди, че технологиите на дигиталните счетоводни книги, като блокчейн, всъщност са същите като другите системи за водене на отчети, но тяхното изпълнение за крипто е "несвързано с фундаменталните характеристики на парите":

За всички цели, тази книга е централизирана книга. Фактът, че има няколко синхронизирани копия от нея, разпределени в мрежа, няма значение, тъй като всеки един има същите данни.

Статията цитира няколко проучвания за биткойн и криптовалутите с относително негативни възгледи за крипто като спекулативен инструмент или балон, чиято "фундаментална стойност е нула". Грим също дискредитира идеята за издадена цифрова валута от централната банка, отбелязвайки, че би означавало "на практика банкови сметки в централната банка".

След това Грим задава въпроса "отново, какво са парите?", Като отбелязва, че дефиницията се е променила с течение на времето, но че парите обикновено се описват като функциониращи като обменна единица и имат складова стойност и разчетна единица.


Статията отбелязва, че парите, които се предполага, че се отнасят до крипто, не се създават "от самото начало", а идват от трансформацията на ликвидността.


Според статията основният импулс за закупуване на криптовалути е или за престъпни дейности, създаващи чувство за общност, сигурност срещу "реално или въображаемо" държавно потисничество и тръпката от търговия. След това Грим сравнява купуването на Биткойн с "нематериалната стойност" за някои клиенти, които купуват "играчки, мода, изкуство, членство в клубове или огнестрелно оръжие".

Миналата седмица бе публикувано обобщение на всички "FUD" (Fear, Uncertainty Doubt) в криптоферата след създаването на биткойн, в което са описани многобройните сравнения с холандската "tulip mania", както и за това колко пъти трябваше да е "умрял" Биткойн до сега.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Мениджър на фондове търси $50 милиона във финансиране чрез продажба на токени

Той ще бъде отворен както за търговци на дребно, така и за институционални участници.Фирмата ще си партнира с доставчикът на технологии и мениджър на фондове Realio за стартирането на Valentus Digital...
СЕП. 27, 2020 20:37 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Над 100,000,000 души в света изполват крипто активи

През 2018, второто глобално проучване на крипто активи предполага, че броят крипто потребители с потвърдени самоличности са около 35 милиона в целия свят. От третото тримесечие на 2020 има над 191 мил...
СЕП. 26, 2020 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Гейминг гигантът Atari влезна в партньорство с блокчейн платформата Ultra

Съгласно прессъобщение, Ultra оперира развлекателна платформа, която позволява на геймърите да играят, откриват, купуват и извършват транзакции в базирана на блокчейн мрежа с други геймъри и да взаимо...
СЕП. 26, 2020 13:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Венецуела легализира копаенето на крипто, но има уловка

Според местния новинарски уебсайт CriptoNoticias, новият указ е одобрен от Йоселит Рамирез, ръководител на 'Националния надзор на крипто активите и свързаните с тях дейности' (SUNACRIP) на Венецуела. ...
СЕП. 25, 2020 15:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света