НАЧАЛО Други

Банката на Финдландия: "Крипто е заблуда"

ЮЛИ. 3, 2018 14:05 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Банката на Финдландия: "Крипто е заблуда"

Документът, написан от Алекси Грим, съветник по цифровизацията и ръководител на процеса на Дигитална Централна Банка в отдел "Финансова стабилност и статистика".

 

Банката на Финландия публикува на 21-ви юни доклад, озаглавен "Голямата илюзия на криптовалутите", обяснявайки защо смятат, че понятието за цифрова валута е "заблуда".Целта му е да обясни как фундаменталната природа на криптовалутите "показва колко зле е разбрана концепцията за самите пари, която е днес и как интернет и социалните медии" объркаха нашето чувство за реалност и фантазия".

Според думи на Грим, криптовалутите не са реални валути, а "счетоводни системи за несъществуващи активи". Той твърди, че технологиите на дигиталните счетоводни книги, като блокчейн, всъщност са същите като другите системи за водене на отчети, но тяхното изпълнение за крипто е "несвързано с фундаменталните характеристики на парите":

За всички цели, тази книга е централизирана книга. Фактът, че има няколко синхронизирани копия от нея, разпределени в мрежа, няма значение, тъй като всеки един има същите данни.

Статията цитира няколко проучвания за биткойн и криптовалутите с относително негативни възгледи за крипто като спекулативен инструмент или балон, чиято "фундаментална стойност е нула". Грим също дискредитира идеята за издадена цифрова валута от централната банка, отбелязвайки, че би означавало "на практика банкови сметки в централната банка".

След това Грим задава въпроса "отново, какво са парите?", Като отбелязва, че дефиницията се е променила с течение на времето, но че парите обикновено се описват като функциониращи като обменна единица и имат складова стойност и разчетна единица.


Статията отбелязва, че парите, които се предполага, че се отнасят до крипто, не се създават "от самото начало", а идват от трансформацията на ликвидността.


Според статията основният импулс за закупуване на криптовалути е или за престъпни дейности, създаващи чувство за общност, сигурност срещу "реално или въображаемо" държавно потисничество и тръпката от търговия. След това Грим сравнява купуването на Биткойн с "нематериалната стойност" за някои клиенти, които купуват "играчки, мода, изкуство, членство в клубове или огнестрелно оръжие".

Миналата седмица бе публикувано обобщение на всички "FUD" (Fear, Uncertainty Doubt) в криптоферата след създаването на биткойн, в което са описани многобройните сравнения с холандската "tulip mania", както и за това колко пъти трябваше да е "умрял" Биткойн до сега.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Множество системи на Федералния резерв изпитаха временно прекъсване

Според уебсайта на Федералния резерв за банкови услуги, банката претърпя прекъсвания в своите услуги Check 21, Adjustments Check, FedLine Advantage, FedLine Command, FedLine Direct и FedLine Web Servi...
ФЕВ. 25, 2021 10:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Една от най-старите швейцарски банки вече предлага крипто търговия

Bordier си партнира със Sygnum Bank за инициативата, което означава, че B2B банковото решение на Sygnum е интегрирано с вътрешната инфраструктура на Bordier. Интеграцията позволява на клиентите н...
ФЕВ. 24, 2021 14:52 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

ЕЦБ може и да наложи вето на издателите на стабилни монети

Тъй като стабилните монети извличат стойността си от официалните валути, централните банкери са особено предпазливи към тях. Те се опасяват, че тази връзка може да повлияе на контрола върху плащанията...
ФЕВ. 24, 2021 17:24 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SpaceX проучват конвертирането на част от баланса си в Биткойн

Сейлър каза на д-р Сайфдийн Амус, че представители на SpaceX са били сред 7000 компании, представени на неотдавнашната среща на върха на Биткойн на MicroStrategy, на която фирмата за бизнес разузнаван...
ФЕВ. 24, 2021 14:26 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света