НАЧАЛО Други

Банката на Финдландия: "Крипто е заблуда"

ЮЛИ. 3, 2018 14:05 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Банката на Финдландия: "Крипто е заблуда"

Документът, написан от Алекси Грим, съветник по цифровизацията и ръководител на процеса на Дигитална Централна Банка в отдел "Финансова стабилност и статистика".

Банката на Финландия публикува на 21-ви юни доклад, озаглавен "Голямата илюзия на криптовалутите", обяснявайки защо смятат, че понятието за цифрова валута е "заблуда".Целта му е да обясни как фундаменталната природа на криптовалутите "показва колко зле е разбрана концепцията за самите пари, която е днес и как интернет и социалните медии" объркаха нашето чувство за реалност и фантазия".

Според думи на Грим, криптовалутите не са реални валути, а "счетоводни системи за несъществуващи активи". Той твърди, че технологиите на дигиталните счетоводни книги, като блокчейн, всъщност са същите като другите системи за водене на отчети, но тяхното изпълнение за крипто е "несвързано с фундаменталните характеристики на парите":

За всички цели, тази книга е централизирана книга. Фактът, че има няколко синхронизирани копия от нея, разпределени в мрежа, няма значение, тъй като всеки един има същите данни.

Статията цитира няколко проучвания за биткойн и криптовалутите с относително негативни възгледи за крипто като спекулативен инструмент или балон, чиято "фундаментална стойност е нула". Грим също дискредитира идеята за издадена цифрова валута от централната банка, отбелязвайки, че би означавало "на практика банкови сметки в централната банка".

След това Грим задава въпроса "отново, какво са парите?", Като отбелязва, че дефиницията се е променила с течение на времето, но че парите обикновено се описват като функциониращи като обменна единица и имат складова стойност и разчетна единица.


Статията отбелязва, че парите, които се предполага, че се отнасят до крипто, не се създават "от самото начало", а идват от трансформацията на ликвидността.


Според статията основният импулс за закупуване на криптовалути е или за престъпни дейности, създаващи чувство за общност, сигурност срещу "реално или въображаемо" държавно потисничество и тръпката от търговия. След това Грим сравнява купуването на Биткойн с "нематериалната стойност" за някои клиенти, които купуват "играчки, мода, изкуство, членство в клубове или огнестрелно оръжие".

Миналата седмица бе публикувано обобщение на всички "FUD" (Fear, Uncertainty Doubt) в криптоферата след създаването на биткойн, в което са описани многобройните сравнения с холандската "tulip mania", както и за това колко пъти трябваше да е "умрял" Биткойн до сега.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Положението в Китай всява паника на световните пазари

Рисковите активи по целия свят намаляват поради опасенията за последствията от наближаващия дефолт на китайския предприемач Evergrande.Въпреки този спад, се очаква Биткойн заедно с остатъка от крипто ...
СЕП. 20, 2021 18:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Morgan Stanley стартира специализиран екип за изследване на криптовалути

"Стартирането на този екип е в знак на признание за нарастващото значение на криптовалутите и други цифрови активи на световните пазари", казаха от банката.Morgan Stanley създава нов изследователски е...
СЕП. 20, 2021 13:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Coinbase влиза в партньорство с Имиграционната и митническа служба на САЩ

Съгласно споразумението, Coinbase са сключили договор за доставка на "софтуер за разработка на приложения като услуга" за Имиграционна и митническа служба на Съединените щати (ICE).Договорът влезе в с...
СЕП. 20, 2021 09:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Президентът на ЕЦБ нарича криптовалутите 'спекулативни' и 'подозрителни'

“Мисля, че трябва да [уточним], че са силно спекулативни, от време на време подозрителни и с висока интензивност по отношение на консумация на енергия, но те не са валута”, каза Лагард, говорейки в по...
СЕП. 19, 2021 16:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света