НАЧАЛО Други

Банката на БРИКС официално се сдоби с нов член

октомври 19, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банката на БРИКС официално се сдоби с нов член

След поканата да се присъедини към икономическия съюз БРИКС Аржентина официално започна процеса на членство в Новата банка за развитие (НБР) на блока.

Въпреки това тази стъпка напред се случва в условията на несигурност относно по-нататъшното ѝ участие в алианса, особено в светлината на предстоящата промяна в ръководството, която потенциално може да промени геополитическите съюзи на страната.

Неотдавна президентът на Аржентина Алберто Фернандес се срещна в Шанхай с председателя на банката на БРИКС Дилма Русеф. Впоследствие те съвместно одобриха писмо, с което се поставя началото на интеграцията на Аржентина във финансовите институции, свързани с БРИКС. След това президентът Фернандес пътува до Китай, за да се включи в инициативата на страната “Пояс и път”, насочена към насърчаване на международното сътрудничество.

Въпреки несигурното бъдеще на Аржентина в рамките на алианса, банката БРИКС официално прие страната, както потвърди настоящият президент на Аржентина по време на посещението си в банката със седалище в Шанхай, където официализира влизането на държавата.

Президентът Фернандес вече потвърди, че Аржентина възнамерява да стане пълноправен член на блока до 2024 г. Тази прогноза обаче не отчита потенциалната смяна на ръководството в страната. По-специално, кандидатът за президент Хавиер Милей наскоро постигна победа на първичните избори и изрази намерението си да приеме щатския долар за национална валута, като същевременно се дистанцира от членството в БРИКС.

Ернандес смята, че участието на Аржентина в БРИКС е “несравнима възможност” да се развие използването на най-съвременни технологии. Въпреки това страната се намира в сложна икономическа ситуация и популярността на Милеи е тясно свързана с настоящите обстоятелства в страната. Въздействието на предстоящите избори върху позицията на Аржентина в рамките на БРИКС остава несигурно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.