НАЧАЛО Регулации

Австралийски регулатор погва 'пъмп и дъмп' групите в Telegram

ОКТ. 16, 2021 10:34 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Австралийски регулатор погва 'пъмп и дъмп' групите в Telegram

Австралийската Комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC) започва да преследва 'пъмп и дъмп' групите в Telegram.

В понеделник акаунт под името "ASIC“ публикува съобщение в "ASX Pump Organization“ в Telegram, за да предупреди около 300 членове на групата, че "наблюдават тази платформа и може да ги подложат на разследване“:


Координираното надуване на цените на акции за печалба може да бъде незаконно. Можем да видим всички сделки и да имаме достъп до търговските идентичности. [...] Вие рискувате да имате криминално досие, включително глоби за повече от $1 милион и затвор.


Много от членовете на групата приеха, че акаунтът е фалшив, но ASIC потвърди валидността на изтритото сега съобщение пред австралийския вестник.


Докато някои членове на общността се изсмяха от съобщението на ASIC, други изразиха разочарованието си от това, че са таргетирани те вместо фирми и корпоративни търговци.


"Това, което ASIC трябва да направи, е да преследва корпорациите, които през цялото време се занимават с вътрешна търговия и шортват компании и да не прекарват ценно време тук, тормозейки 300 малки инвеститори, които не правят нищо лошо, споделяйки препоръки за акции. Това трябва да е най-голямата шега в историята“, пише член на групата.


На 23-ти септември ASIC публикува предупреждение за "тревожна тенденция" на групите в социалните медии, участващи в „явни“ кампании за пъмп и дъмп. В него се посочва, че "в някои случаи публикациите във форуми в социалните медии могат да подведат абонатите, като предполагат, че дейността е законна“, преди да бъдат предупредени за присъди до 15 години и глоби от над $1 милион.


"ASIC работи в тясно сътрудничество с операторите на пазара за идентифициране и прекъсване на кампаниите за пъмп и дъмп, и ние ще продължим да се насочваме към действия, които застрашават целостта на пазарите“, каза комисарят на ASIC Кати Армор като част от съобщението .


Говорител на регулатора каза следното:


Кампанията е насочена към изброените акции, но съобщенията са от значение за всички финансови продукти, включително всички криптоактиви, които могат да бъдат или включват финансови продукти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Твърде късно е за забрана на Биткойн и криптовалутите в САЩ


"Дори когато дейността се отнася до криптовалути/продукти, които може да не са финансови продукти съгласно Закона за корпорациите, практиката на пъмп и дъмп е тревожна, тъй като може да доведе до загуби на инвеститорите и да създаде ненужна волатилност на цените“, добави представителят.


Пъмп и дъмп рупите набраха популярност тази година след r/wallstreetbets и сагата Robinhood през януари. Групата в Reddit - която по същество е повече за пъмп, отколкото за дъмп - колективно работиха заедно, за да надуят цените на акции, които хедж фондовете шортват, като GameStop (GME) и AMC Entertainment (AMC).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (7)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

SEC ще обсъжда криптовалутите и блокчейн в открита среща

SEC ще проведе панелна дискусия по въпросите за крипто и дигиталните активи. Дискусията ще бъде насочена към осигуряване на защита на инвеститорите, което е основна цел на комисията. SEC ще обсъди и б...
НОЕ. 26, 2021 10:32 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Разработват нов закон за криптовалутите в Южна Корея

FSC представи основна схема за разглеждане от Народното събрание при изграждането на новия закон за индустрията за виртуални активи. В него се съсредоточават около 10 предложения от законодатели за ви...
НОЕ. 26, 2021 09:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Основателят на Cardano предлага различен регулаторен подход към крипто

В ново интервю за Thinking Crypto, главния изпълнителен директор на технологичната компания зад блокчейн платформата Cardano, Input Output Hong Kong (IOHK), казва, че настоящите регулаторни подходи не...
НОЕ. 19, 2021 09:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

SEC на САЩ предполагаемо разследва крипто платформата BlockFi

Базираната в Ню Джърси платформа за крипто заеми BlockFi привлече вниманието на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) поради предполагаемите си високи лихвени проценти по крипто заеми.Според р...
НОЕ. 18, 2021 21:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света