НАЧАЛО Други

American Express следи блокчейн за "Proof-of-payments" система

ЮЛИ. 13, 2018 11:02 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 American Express следи блокчейн за "Proof-of-payments" система

Корпоративният гигант American Express е подал патентна заявка за технология за доказателство за плащане (Proof-of-Payment), основано на блокчейн.

 


American Express не е институция, която да не е запознатa с блокчейн. През последните няколко месеца видяхме, че финансовата компания подкрепя блокчейн и то много явно. Съвсем наскоро компанията пусна блокчейн технологията на Hyperledger, за да подобри своята Membership Rewards програма, като стана първата голяма компания за финансови услуги в САЩ, която да направи това.


Докато Биткойн може да бъде конкурент, Блокчейн може да бъде ключът


Компанията наистина е изминала дълъг път. Може да не си спомняте, но през 2014 г. главният изпълнителен директор на American Express, Кен Ченаут, гледаше на Биткойн като конкурент на компанията му. Той обаче казa: "Протоколът на Биткойн ще бъде важен". Човек би се зачудил дали и тогава е знаел за блокчейн плановете на компанията за бъдещето.

След това стана известно, че American Express, през ноември миналата година, съобщава за създаването на канал за плащания, тип business-to-business (B2B), базиран на блокчейн, който дава възможност на бизнесите между САЩ и Великобритания да обработват плащанията почти незабавно.

Платформата оживя от сътрудничество с Ripple и Santander UK. "Вече сме свидетели на доказателства, че блокчейн технологията играе преобразуваща роля в начина, по който се обслужват клиентите", каза Грег Кийли, изпълнителен вицепрезидент на глобалните корпоративни плащания в American Express по онова време.


Кредитният гигант изгражда собствена система за проверка на плащанията


Докато никой не обръщаше внимание, American Express подаде патентна заявка за платежна система, базирана на блокчейн. Детайлите на патента представляват система, която използва свързани smart устройства за извършване на действия, които обслужват клиент, който плаща. В него се споменава за записването на транзакции в блокчейн, защитен от фалшификация.

Платформата, задвижвана от блокчейн, се очаква да одобри или отхвърли искането за плащане. Тези транзакции ще се извършват в блокчейн, докато плащанията ще се извършват между цифровите портфейли на подателя и получателя.

Заявката обяснява например как тази система може да бъде използвана за отключване на хотел, нает имот или врата на споделено домакинство. Просто казано, плащащият клиент би трябвало да използва същата карта или smart устройство, за което е платено. След като блокчейна потвърди дали картата или устройството действително са платили за услугата, достъпът ще бъде отключен.

Въпреки че описанието на патента звучи много обещаващо, не е толкова голяма иновация. Откакто дойдоха интелигентните договори, хората са си представяли подобни приложения с тях. Освен това заявлението не уточнява точно как American Express планира да приложи тази система, ако някога е завършена.

Наскоро във Forbes беше съставен списък на 50-те най-големи публични компании, които проучват как да интегрират блокчейн в своите предложения. Новинарският гигант споменава усилията на Аmerican Express да преработят програмата си за членство, използвайки блокчейна на Hyperledger, без да споменава патента.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Curve Finance ще разпредели $3 милиона от такси на потребителите

През май 2020 г. Curve разкри, че ще децентрализира своята платформа. Управлението беше посредством нейния токен за управление, CRV. Компанията ще доставя токени на потребителите въз основа на това ко...
НОЕ. 30, 2020 19:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бивш ръководител в LVMH се присъединява към Ledger

LVMH е създадена през 1987 г. от сливането на къщата на висшата мода Louis Vuitton и Moët Hennessy, която пък се формира от сливането на производителя на шампанско Moët & Chandon и производителя н...
НОЕ. 30, 2020 17:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Производителят на копачки Canaan отчита $12 милиона в загуби за Q3

Компанията публикува неодитиран финансов отчет на 30-ти ноември. Canaan реализира $24 милиона нетни приходи през третото тримесечие на тази година, което представлява спад от 75,7% в сравнение със $10...
ДЕК. 1, 2020 09:32 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Извънредно: Ripple продават част от дяла си в MoneyGram

Ripple са настроени да продават част от участието си в MoneyGramСпоред доклад на The Block, публикуван на 28-ми ноември, Ripple е готов да продаде една трета от дела си в MoneyGram. Трябва да се отбел...
НОЕ. 30, 2020 16:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света