НАЧАЛО Други

American Express следи блокчейн за "Proof-of-payments" система

ЮЛИ. 13, 2018 11:02 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 American Express следи блокчейн за "Proof-of-payments" система

Корпоративният гигант American Express е подал патентна заявка за технология за доказателство за плащане (Proof-of-Payment), основано на блокчейн.


American Express не е институция, която да не е запознатa с блокчейн. През последните няколко месеца видяхме, че финансовата компания подкрепя блокчейн и то много явно. Съвсем наскоро компанията пусна блокчейн технологията на Hyperledger, за да подобри своята Membership Rewards програма, като стана първата голяма компания за финансови услуги в САЩ, която да направи това.


Докато Биткойн може да бъде конкурент, Блокчейн може да бъде ключът


Компанията наистина е изминала дълъг път. Може да не си спомняте, но през 2014 г. главният изпълнителен директор на American Express, Кен Ченаут, гледаше на Биткойн като конкурент на компанията му. Той обаче казa: "Протоколът на Биткойн ще бъде важен". Човек би се зачудил дали и тогава е знаел за блокчейн плановете на компанията за бъдещето.

След това стана известно, че American Express, през ноември миналата година, съобщава за създаването на канал за плащания, тип business-to-business (B2B), базиран на блокчейн, който дава възможност на бизнесите между САЩ и Великобритания да обработват плащанията почти незабавно.

Платформата оживя от сътрудничество с Ripple и Santander UK. "Вече сме свидетели на доказателства, че блокчейн технологията играе преобразуваща роля в начина, по който се обслужват клиентите", каза Грег Кийли, изпълнителен вицепрезидент на глобалните корпоративни плащания в American Express по онова време.


Кредитният гигант изгражда собствена система за проверка на плащанията


Докато никой не обръщаше внимание, American Express подаде патентна заявка за платежна система, базирана на блокчейн. Детайлите на патента представляват система, която използва свързани smart устройства за извършване на действия, които обслужват клиент, който плаща. В него се споменава за записването на транзакции в блокчейн, защитен от фалшификация.

Платформата, задвижвана от блокчейн, се очаква да одобри или отхвърли искането за плащане. Тези транзакции ще се извършват в блокчейн, докато плащанията ще се извършват между цифровите портфейли на подателя и получателя.

Заявката обяснява например как тази система може да бъде използвана за отключване на хотел, нает имот или врата на споделено домакинство. Просто казано, плащащият клиент би трябвало да използва същата карта или smart устройство, за което е платено. След като блокчейна потвърди дали картата или устройството действително са платили за услугата, достъпът ще бъде отключен.

Въпреки че описанието на патента звучи много обещаващо, не е толкова голяма иновация. Откакто дойдоха интелигентните договори, хората са си представяли подобни приложения с тях. Освен това заявлението не уточнява точно как American Express планира да приложи тази система, ако някога е завършена.

Наскоро във Forbes беше съставен списък на 50-те най-големи публични компании, които проучват как да интегрират блокчейн в своите предложения. Новинарският гигант споменава усилията на Аmerican Express да преработят програмата си за членство, използвайки блокчейна на Hyperledger, без да споменава патента.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Банка финансира NFT проект с близо $700 милиона

Sorare успяха да изградят платформа за фентъзи футбол, базирана на NFT, в която всяка дигитална карта е регистрирана като уникален токен в блокчейна на Етериум. Играчите могат да купуват и продават ка...
СЕП. 23, 2021 17:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SushiSwap отричат да има заплаха за потребителските средства

Според доклади на различни медии, хакерът е заявил, че е идентифицирал уязвимост, която касае потребителски средства на стойност над $1 милиард, заявявайки, че информацията е станала публично достъпна...
СЕП. 23, 2021 14:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Федералният резерв скоро ще сподели значително проучване

Федералният резерв на САЩ ще публикува своя доклад за CBDC (дигитални валути на централни банки), според председателя на Фед, Джером Пауъл, който проведе пресконференция на 22-ри семптември.Пауъл иска...
СЕП. 23, 2021 13:52 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

NFT стартъпът Dapper Labs набира $250 милиона

Coatue Ventures водеше кръга с участието на съществуващите инвеститори a16z, GV (по-рано Google Ventures) и Version One Ventures. Нови инвеститори, включително BOND, фирма за рисков капитал, и GIC, си...
СЕП. 23, 2021 10:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света