НАЧАЛО Други

Акциите на Arm се изстреляха с над 20% на Nasdaq след изключително успешното IPO

септември 15, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Акциите на Arm се изстреляха с над 20% на Nasdaq след изключително успешното IPO

Британската компания за полупроводници Arm (ARM) направи своя дебют на публичните пазари в четвъртък, отваряйки на $56.10 на Nasdaq по време на следобедната търговия.

Акциите на Arm отбелязаха незабавен ръст от 10% при започване на търговията, а в рамките на първия половин час те нараснаха с над 20%, за да надхвърлят $61. Акциите приключиха деня с близо 25% ръст. Преди първичното публично предлагане (IPO) акциите бяха оценени на $51 всяка.

Въпреки че компанията излезе на пазара с оценка от $54.5 милиарда, пазарната ѝ капитализация вече надхвърли $60.

Това бележи значителна стъпка в съживяването на това, което беше 18-месечно затишие в IPO-тата на американския технологичен пазар“, отбеляза Марк Робъртс, управляващ директор на Blueshirt Group, по време на интервю в четвъртък.

Навлизането на Arm в публичното пространство се явява най-значимото IPO на Nasdaq след вълната от IPO през 2021 г., която отбеляза спад през 2022 г.

Впоследствие пазарът на IPO преживя период на относително затишие, като постепенно се възроди, пример за което бяха IPO-тата на компанията за красота Oddity (ODD) и веригата средиземноморски ресторанти Cava (CAVA) през лятото. Това затишие се превърна в постоянен поток от IPO-та, като дебютът на Arm и скорошните заявки на Instacart (CART) и Klaviyo.

Въпреки това, докато тези IPO-та набират скорост, техните оценки остават спорна точка. В случая с Arm, според докладите, компанията е търсила оценка между $60 и $70 милиарда.

По подобен начин Instacart, оценена на $39 милиарда след кръга на финансиране през 2021 г., сега се предполага, че се цели в оценка от $9.3 милиарда.

Arm се откроява в технологичната индустрия като дизайнер на чипове, сред чиито клиенти са големи технологични гиганти като Apple (AAPL).

През последните години Arm претърпя няколко трансформации. През 2016 г. SoftBank придоби Arm, като я направи частна за около $30 милиарда. През 2021 г. Nvidia (NVDA) се опита да придобие Arm – сделка, която в крайна сметка се провали след близо година и половина регулаторни пречки. Неотдавна Arm промени модела си на приходи, като коригира цените и въведе ревизирана стратегия за лицензиране на клиенти.

Източник: YahooFinance

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.