НАЧАЛО Други

Краят на криптовалутата на Венецуела дойде

16.01.2024 13:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Краят на криптовалутата на Венецуела дойде

Венецуела официално прекрати съществуването на криптовалутата си Petro. Представена през 2018 г., тази дигитална валута, подкрепена от петролни резерви, първоначално беше промотирана от президента Николас Мадуро като средство за преодоляване на икономическите предизвикателства в страната и средство за заобикаляне на американските санкции.

Въпреки това още от самото си създаване Petro срещна доста критика и съмнения, като бяха изразени многобройни опасения относно нейната легитимност и ефикасност.

Първоначално въведена като част от стратегията на Венецуела за трансформиране на икономиката ѝ и възстановяване на финансовата стабилност, Petro представляваше новаторска инициатива като първата криптовалута, емитирана от национално правителство, подкрепена от обширните петролни залежи на страната.

Въпреки това, както на национално, така и на международно ниво, Petro трудно намери признание. Потенциалът на валутата като инструмент за финансово освобождаване беше подкопан от липсата на прозрачност и въздействието на икономическите санкции, което попречи на широкото му приемане.

Решението да се прекрати използването на Petro отразява по-широките икономически предизвикателства, пред които е изправена Венецуела. Страната се бори с хиперинфлация, обезценяване на националната валута и последиците от икономическите санкции, които на практика я изолираха от голяма част от световната финансова система.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Светът се насочва към геополитическа рецесия – какво означава това

Финансовият срив от 2008 г. и икономическите сътресения, причинени от Ковид пандемията, напомниха на света за суровата реалност на традиционните икономически рецесии.

20.05.2024 14:00 2 мин. четене

Крипто стартъпите са привлекли $2.4 милиарда от началото на годината

Първото тримесечие на 2024 г. е определен като значим прецедент за стартиращите крипто компании, които са си осигурили впечатляващите $2.4 милиарда чрез 518 отделни сделки за финансиране.

20.05.2024 13:30 2 мин. четене

БРИКС: Президентът на Иран загина в катастрофа с хеликоптер

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е загинал трагично при катастрофа с хеликоптер, станала в неделя.

20.05.2024 12:30 1 мин. четене

Дългът на САЩ и дефицитите продължават да са заплаха за икономиката и пазарите

Значителното увеличение на държавния дълг, близо 50% по-висок от началото на Ковид пандемията, предизвиква нарастваща загриженост както на Уолстрийт, така и във Вашингтон.

20.05.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.