Home

Трилиони долари в готовност да навлязат на пазарите – но не и на фондовия

15.01.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Трилиони долари в готовност да навлязат на пазарите – но не и на фондовия

Калиш отхвърля общоприетото мнение, че наличието на "парични средства настрана" може да окаже положително въздействие върху акциите, като го смята по-скоро за "пропаганда".

Той подкрепи тази гледна точка, проучвайки 40-годишни исторически данни от индустрията на паричния пазар.

Мактростратегът постави въпроса дали някой е проучил задълбочено историческите данни и изследователският екип на NDR се впусна в проучването им.

Те идентифицираха три забележителни спада в данните за фондовете на паричния пазар през последните четири десетилетия, като най-значителният спад от 35.4%, равняващ се на $1.4 трилиона, настъпи преди около дванадесет години след световната финансова криза.

Други значими спадове включват спад от 22.2 % след спукването на балона на технологичните акции в началото на 2000 г. и спад от 10.5 % през 2020 г. по време на пандемията.

Важното е, че и трите случая на спадове съвпаднаха с интервенции на Федералния резерв, насочени към облекчаване на паричната политика и стимулиране на икономиката.

Тези действия мотивираха инвеститорите да пренасочат средства от парични средства към по-високодоходни активи, както подчерта Калиш. Забележително е, че през изминалата година фондовете на паричния пазар привлякоха приблизително $1.4 трилиона, по данни на NDR.

Важно е да се признае, че предишните спадове на активите на паричния пазар се случиха след значителни движения на мечия пазар при акциите, което примами инвеститорите да се върнат към акциите и да се отдалечат от паричните средства.

Според Калиш в момента такива условия не са налице, особено при положение че фондовете на паричния пазар носят 5% или повече доходност, а акциите достигат рекордни стойности. Индексът S&P 500 за кратко надмина предишния си рекорд по затваряне, поставен преди около две години, докато Dow Jones Industrial Average също постигна серия от рекордни затваряния след значителните печалби през четвъртото тримесечие.

Силната икономика и забележителният спад на доходността на 10-годишните държавни ценни книжа през последните месеци на 2023 г. дадоха силен тласък на ралито на фондовия пазар.

Въпреки че през октомври референтната лихва за кратко надхвърли 5%, оттогава тя се понижи до около 4%, предлагайки облекчение за кредитополучателите, които искат да наберат нов дълг или да се рефинансират.

В заключение Калиш прогнозира, че макар да има причини за оптимизъм по отношение на акциите и кредитите, значителната купчина парични средства може да не е стабилен фактор в този контекст.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Саудитският престолонаследник ще пропусне следващата среща

Според изявление на Кремъл саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман няма да присъства на предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия.

10.10.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Джъстин Сън бе избран за министър-председател на Либерландия

Основателят на Tron Джъстин Сън е поел нова роля като министър-председател на Либерландия – самопровъзгласила се микронация, разположена между Хърватия и Сърбия.

10.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Стабилните монети помагат на латиноамериканците да се справят с инфлацията

Стабилните монети като USDT са се превърнали в основни финансови инструменти в Латинска Америка, подпомагайки гражданите да се справят с продължаващата икономическа нестабилност.

10.10.2024 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Собствеността на криптовалути расте сред инвеститорите на дребно в световен мащаб

Притежанието на криптовалути на дребно е нараснало значително от 2020 г. насам, според доклад на Съвета на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO).

10.10.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.