Home

Проблемите за икономиката на Китай се задълбочават

14.01.2024 12:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проблемите за икономиката на Китай се задълбочават

Китай се бори с най-продължителната и тежка дефлация от години насам, което поражда опасения в световен мащаб, тъй като търсенето във втората по големина икономика на страната отслабва.

Официалните данни от декември разкриват трети пореден месечен спад на потребителските цени и 15-и пореден месечен спад на цените, прилагани от производителите. Икономистите от Morgan Stanley определят това като “най-продължителната и най-дълбоката” дефлация в Китай от азиатската финансова криза през 1998 г. насам.

Макар че първоначално някои западни икономисти приветстваха понижаването на цената на китайския внос и облекчаването на инфлацията в други страни, продължаващата дефлация в Китай се превърна в нарастваща тревога. Това е сигнал за продължаващи икономически затруднения и потенциално по-слаби продажби на западните марки в страната. Освен това тя може да засили търговското напрежение, тъй като китайските компании се стремят да изнасят излишни стоки.

Продължителната дефлация в Китай може да доведе до по-висок търговски излишък и по-големи търговски търкания в световен мащаб. Анализаторите предупреждават, че без решителни стимули китайската икономика може да се превърне в дългово-дефлационен сценарий, подобен на този в Япония през 90-те години на ХХ век.

Неотдавнашните данни за търговията подчертават рисковете, като слабият внос подсказва, че китайските потребители се колебаят дали да харчат. Китай компенсира загубите в търговията чрез засилване на връзките си с Русия, като през миналата година установи рекорден двустранен стокообмен от $240 милиарда. Икономистите обаче предупреждават, че този темп може да не се запази до 2024 г.

Политиците са изправени пред предизвикателството да стимулират растежа, без да разчитат на износа, тъй като епохата на разчитане на износа за решаване на икономическите проблеми е приключила. Въпреки че централната банка разглежда дефлацията като преходна, продължават да съществуват опасения за продължителен натиск за понижаване на цените.

През 2023 г. потребителската инфлация беше едва 0.2%, което е далеч под целта на Пекин от 3%. Цените на производител, показващи цените на едро, са отрицателни в продължение на 15 последователни месеца. Въпреки прилаганите мерки, като намаляване на лихвените проценти и данъчни облекчения, последните данни сочат загуба на икономическа инерция.

Световните инвестиционни банки прогнозират темп на растеж от 4% до 4.9% за Китай през следващата година, което показва забавяне спрямо предходните години и поражда очаквания за допълнителни мерки за стимулиране. Икономистите на Citi дори предлагат потенциално намаляване на основния лихвен процент от второто тримесечие, за да се отговори на опасенията за дефлация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Саудитският престолонаследник ще пропусне следващата среща

Според изявление на Кремъл саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман няма да присъства на предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия.

10.10.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Джъстин Сън бе избран за министър-председател на Либерландия

Основателят на Tron Джъстин Сън е поел нова роля като министър-председател на Либерландия – самопровъзгласила се микронация, разположена между Хърватия и Сърбия.

10.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Стабилните монети помагат на латиноамериканците да се справят с инфлацията

Стабилните монети като USDT са се превърнали в основни финансови инструменти в Латинска Америка, подпомагайки гражданите да се справят с продължаващата икономическа нестабилност.

10.10.2024 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Собствеността на криптовалути расте сред инвеститорите на дребно в световен мащаб

Притежанието на криптовалути на дребно е нараснало значително от 2020 г. насам, според доклад на Съвета на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO).

10.10.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.