Home

Глобалните конфликти и пазара на петрол – какво да следят инвеститорите?

11.01.2024 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалните конфликти и пазара на петрол – какво да следят инвеститорите?

Една от областите на пазарите, която става интригуваща по време на война или заплаха от такава, особено с участието на страните в конфликта, е петролът. 

ETF-ите, свързани с петролни или енергийни акции, обикновено привличат повече внимание в такива ситуации. Цените на петрола обаче са непредсказуеми и може да отнеме известно време, докато пазарът се съобрази с реалностите на място.

Тъй като 2024 г. започва с продължаващи конфликти (Украйна-Русия) и потенциал за разширяване (Израел-Хамас-Хизбула), фактът, че цените на суровия петрол тип Брент са на познато място за почивка, прави момента критичен за инвеститорите да обърнат внимание.

Няколко енергийни ETF проследяват как събитията влияят върху петрола и свързаните с него борсово търгувани фондове. Един от примерите е WisdomTree Brent Crude Oil ETC (BRNT), с управлявани активи на стойност $1.6 милиарда. BRNT синтетично репликира Bloomberg Brent Crude Subindex Total Return, отразявайки движението на фючърсните договори за суров петрол тип Брент.

Миналия петък цената на суровия петрол тип Брент беше около $78, което е по-малко от най-високата му стойност през 2023 г. от около $95, но е сходно с дъното от май миналата година. Техниците могат да видят формация “двойно дъно“, която исторически се свързва с допълнителни повишения, въпреки че последните повишения бяха ограничени.

За инвеститорите, които предпочитат акции, но искат да се възползват от потенциалното поскъпване на петрола, ETF-и като Xtrackers MSCI World Energy UCITS ETF (XDW0), чиято стойност е $1.1 милиарда, предлагат вариант.

Волатилността на петрола е даденост, но това, което се е променило, е, че ETF-ите предоставят на инвеститорите разнообразен избор за изразяване на мнението им за петрола и енергийните акции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Собствеността на криптовалути расте сред инвеститорите на дребно в световен мащаб

Притежанието на криптовалути на дребно е нараснало значително от 2020 г. насам, според доклад на Съвета на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO).

10.10.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

ИЗВЪНРЕДНО: Инфлацията в САЩ спадна до 2.4% – как реагира Биткойн?

Току-що Бюро за трудова статистика на САЩ публикува последните данни за инфлацията и нещата изглеждат добре за американската икономика.

10.10.2024 15:42 1мин. четене Kosta Gushterov

Китай стартира финансова инициатива за насърчаване на капиталовите пазари

Китайската народна банка (PBOC) стартира инициатива на стойност $70.6 милиарда за укрепване на капиталовите си пазари.

10.10.2024 15:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Хедж фонд обяви подкрепа за Биткойн, тъй като се очаква спад на лихвените проценти

Мениджърът на хедж фонд Хю Хендри заема бича позиция по отношение на Биткойн и прогнозира по-ниски лихвени проценти в близко бъдеще.

10.10.2024 15:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.