Home

Очаква ли се корекция на индекса S&P 500?

05.01.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Очаква ли се корекция на индекса S&P 500?

С началото на 2024 г. американският фондов пазар се сбогува с една благополучна година, като индексът S&P 500 се намираше в примамлива близост до историческия си връх, като до него липсваха само 0.5%.

Подпомогнат от подобрените макроикономически условия и непрестанния подем в сектора на изкуствените интелектуални активи, по-широкият пазар отбеляза значителен ръст от 24.2% от началото на годината.

С настъпването на новата година обаче пазарът бе обхванат от рязък спад, който го изтласка на отрицателна територия. Това понижение беше предизвикано главно от спада на акциите на технологичния гигант Apple и други големи играчи, наред с рязкото повишаване на доходността на държавните ценни книжа.

В публикация от 3 януари бившият финансов мениджър и борсов анализатор Пуру Саксена намекна, че почти рекордният връх на S&P 500 може да означава “последен ура” за ралито.

Саксена изтъкна четири ключови показателя, сочещи към потенциално забавяне на пазара.

Първо, експертът отбеляза, че пазарът изглежда се коригира от позиции на свръхпокупка, което означава, че неотдавнашните ралита са довели до повишаване на цените на акциите над действителната им стойност. Това предполага предстояща корекция, тъй като пазарът се приспособява към по-реалистична оценка.

Освен това анализаторът подчерта, че стойността на показателя NAAIM (Национална асоциация на активните инвестиционни мениджъри), надвишаваща 100, показва изключително бичи настроения сред активните инвеститори. Това превъзходство може да означава, че значителна част от пазара вече е заела положителна позиция, което оставя малко място за допълнителни купувачи.

На трето място, Саксена посочи, че около 80% от акциите в S&P 500 се търгуват над 200-дневните си пълзящи средни стойности. Макар че това показва силата на пазара, то може да означава и прекомерно разширяване, което потенциално да доведе до отдръпване или корекция, когато акциите се върнат на устойчиви нива.

Четвъртият фактор, подчертан от анализатора, е повишаването на доходността на облигациите, което често се разглежда като предизвикателство за акциите, особено за секторите, чувствителни към лихвените проценти. По-високата доходност може да направи инвестициите с фиксирана доходност по-привлекателни.

От съществено значение е да се признае, че възгледите на Саксена не отразяват непременно консенсуса на Уолстрийт, където много анализатори остават оптимисти относно потенциала за по-нататъшен растеж на пазара на акции в САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кога Чанпен Джао от Binance ще бъде пуснат на свобода

Бившият главен изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао е близо до края на четиримесечната си присъда в затвора, като според Федералното бюро за затворите на САЩ освобождаването му е насрочено за 29 септември.

16.09.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн: Сериозен спад на транзакциите през изминалата седмица

Биткойн транзакциите отбелязаха значителен спад между 8 и 11 септември, като намаляха от 909,000 на 412,000.

16.09.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Как вървят залозите за президентските избори в САЩ в Polymarkets?

Polymarket, децентрализирана платформа за прогнози, привлече залози за близо $1 милиард за изхода от президентските избори в САЩ през 2024 г.

16.09.2024 19:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Анализатор прогнозира значително намаляване на лихвените проценти на Фед и сътресения на пазара

Известният криптоаналитик, познат като “Doctor Profit” направи смели прогнози за предстоящата среща на Федералния резерв на 18 септември.

16.09.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.