Home

Икономиката на Европа в хаос – страховете за рецесия не утихват

30.12.2023 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Европа в хаос – страховете за рецесия не утихват

През третото тримесечие на тази година икономиките както на ЕС, така и на еврозоната отбелязаха стагнация. Данните на Евростат показват, че БВП на ЕС остава непроменен, докато БВП на еврозоната се свива с 0.1%.

През декември германските компании демонстрираха нарастваща неудовлетвореност, отразена в спад на индекса на бизнес климата на ifo до 86.4 пункта, което сигнализира за опасения относно бизнес перспективите за първата половина на 2024 г. Тези настроения от Германия, най-голямата икономика в ЕС, подчертаха опасенията за предстояща рецесия в Европа.

Затягането на политиките от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) се отрази на различни сектори, което доведе до подаване на молби за обявяване в несъстоятелност от гиганти като Signa в областта на недвижимите имоти и търговията на дребно в Австрия и Германия. Тази ситуация породи опасения за потенциален спад на цените на недвижимите имоти и за перспективата за по-широка банкова криза, ако повече компании се сблъскат с подобни затруднения.

Според проучванията на Creditreform Wirtschaftsforschung фалитите в Германия са се увеличили с 23.5 % в сравнение с предходната година, което прогнозира продължаващо нарастване на броя на несъстоятелността в условията на предизвикателни икономически условия.

През декември ЕЦБ преустанови десетте си поредни повишения на основните лихвени проценти, въпреки че призна потенциалното краткосрочно възстановяване на инфлацията в еврозоната. Икономиките на ЕС и еврозоната показват последователно свиване в продължение на шест месеца, което поражда опасения за техническа рецесия.

Конфликти като израелско-палестинския въпрос оказаха допълнителен натиск върху европейската икономика, като се появиха опасения за рязко повишаване на инфлацията, ако тези конфликти продължат или ескалират, както се подчертава в проучване на Goldman Sachs.

ЕЦБ ревизира очакванията си за икономическия растеж на еврозоната до 0.6% за текущата година и 0.8% за 2024 г., което показва по-малко оптимистични перспективи.

Подчертано бе значението на Китай за възстановяването на Европа, като двустранната търговия и инвестициите между Китай и ЕС отбелязват значителен ръст. Стабилното сътрудничество между тези икономики беше разглеждано като решаващо за икономическото съживяване на Европа, като много европейски компании увеличиха инвестициите си в Китай, за да се възползват от огромния му пазарен потенциал.

Професор Кристиан Дрегер подчерта ключовата роля на Китай за стимулиране на икономическото възстановяване на Европа, като се има предвид голямото му население, квалифицираната работна сила и напредналата инфраструктура.

В обобщение, стагниращите икономически условия в ЕС и еврозоната, съчетани с нарастващите опасения в Германия, проблемите с несъстоятелността, предпазливата политика на ЕЦБ, геополитическото напрежение, което оказва влияние върху икономиката, преразгледаните прогнози за растежа и ключовата роля на Китай, заедно подчертават сложните предизвикателства и потенциалните пътища за икономическото възстановяване на Европа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

CertiK Ventures разкри инвестиция от $45 милиона за насърчаване на Web3 проекти

CertiK Ventures, инвестиционното звено на известната компания за блокчейн сигурност CertiK, е начело на усилията за насърчаване на Web3 иновациите със значителна инициатива за финансиране на стойност $45 милиона, обявена на 19 септември.

20.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Хедж фонд мениджър предупреждава за икономически проблеми при победа на Камала Харис

Магнатът на хедж фондове Джон Полсън алармира за потенциалното въздействие на Камала Харис върху икономиката на САЩ, ако тя спечели президентския пост през ноември.

20.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

FTX на път да “наводни” пазара с $16 милиарда – какво означава това?

От началото на четвъртото тримесечие на 2024 г. фалиралата крипто борса ще започне да разпределя активи на стойност $16 милиарда между кредиторите.

20.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.