Home

Ето защо цената на петролът не успя да надхвърли $100

30.12.2023 10:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо цената на петролът не успя да надхвърли $100

САЩ изиграха ключова роля за стабилизирането на световните цени на петрола и бензина през тази година чрез стратегически действия на администрацията на Байдън и американските петролни компании.

Първоначално се очакваше цената на суровия петрол тип “Brent” да се покачи над $100 за барел, но вместо това в края на годината тя спадна с 10% до около $77 за барел, което беше изненада за анализаторите, предвиждащи рязък скок.

Тази стабилизация се дължи на неочакваното нарастване на доставките на петрол, дължащо се на уникалната схема за ограничаване на цените, формулирана от САЩ и техните съюзници, която ограничи приходите на Русия от петрол, без да възпрепятства потока от доставки, въпреки опасенията след нахлуването на Русия в Украйна.

Освен това облекчените санкции на САЩ позволиха на Иран да увеличи износа си за различни държави, което допълнително допринесе за стабилизирането на цените. Едновременно с това рекордният добив на петрол в САЩ достигна 12.9 милиона барела дневно, надминавайки предишните прогнози с близо 600,000 барела.

Увеличеният добив в САЩ противодейства на усилията на ОПЕК и нейните съюзници да повишат цените чрез съкращаване на производството, което доведе до колебания в цените на суровия петрол. Цените на бензина последваха този пример, допринасяйки за намаляване на инфлацията, като средната цена на безоловния бензин в страната спадна до $3.12 за галон.

В перспектива до 2024 г. анализаторите очакват относително стабилни цени на петрола, въпреки че непредсказуемите геополитически промени представляват потенциална заплаха. Неотдавнашни инциденти, включително нападения в Червено море и геополитическо напрежение, подчертават фактори, които биха могли да повлияят на бъдещите цени на петрола.

Въпреки предизвикателствата, като например кредитните условия, засягащи частните производители на петрол, и намаляващия брой на нефтените платформи, експертите смятат, че сортът Brent вероятно ще се колебае между $70 и $90 за барел. Наташа Кънева от J.P. Morgan предположи, че стремежът към ценови диапазон от $80 за петрола би съответствал по-добре на динамиката на пазара.

В обобщение, интервенциите в САЩ и стабилното производство оказаха значително влияние върху световните цени на петрола през 2023 г., което доведе до по-стабилен пазар, въпреки че потенциалните геополитически смущения се очертават като несигурност за бъдещето.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Регулаторен натиск върху Binance на фона на спадащите обеми на търговия

През септември 2024 г. Binance регистрира значителен спад в обемите на търговия, отбелязвайки най-ниската си точка от края на 2023 г. насам.

04.10.2024 11:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Robinhood подобрява крипто преводите и очаква одобрението за MiCA лиценз

Robinhood напредва с експанзията си на европейския пазар, давайки възможност за преводи на криптовалути в и извън приложението си, което е значителен напредък в предлаганите услуги.

04.10.2024 11:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Animoca Brands обяви ново Web3 партньорство

Подразделението Motorverse на Animoca Brands обяви партньорство, за да пренесат емблематични автомобили в дигиталния свят с нова състезателна Web3 игра.

04.10.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

SWIFT ще започне тестове за дигитални активи през 2025 г.

Финансовите институции в Северна Америка, Европа и Азия се подготвят да участват в предстоящи тестове на дигитални активи, организирани от SWIFT.

04.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.