Home

БРИКС: Новата валута ли ще е основната тема на следващата среща?

28.12.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Новата валута ли ще е основната тема на следващата среща?

Алиансът БРИКС активно проучва възможността за разработване на нова валута, която да се конкурира с доминацията на щатския долар в световната търговия.

Намерението им е да оспорят господството на щатския долар, като въведат своя собствена валута, която би трябвало да бъде пусната в обращение през следващите години. В предстоящата среща на върха на БРИКС, насрочена за октомври 2024 г. в руския регион Казан, ще участват петте страни основателки, както и разширеният блок, включващ всичките 10 държави.

Очакванията за 16-ата среща на върха на БРИКС през 2024 г., която се очаква да бъде посветена на обсъжданията относно създаването на валута, която да конкурира американския долар, са големи. Алиансът активно напредва в създаването на тази нова валута, което е сигнал за трансформираща промяна на финансовите пазари. Тъй като БРИКС убеждава други развиващи се страни да приемат тяхната валута вместо долара, алиансът отправя предизвикателство към глобалното превъзходство, традиционно държано от САЩ и Запада.

Руският икономист Сергей Глазиев потвърди продължаващите усилия на БРИКС за оформяне на тази нова валута, като посочи, че тя ще бъде основна тема по време на предстоящата среща на върха през 2024 г. в Русия.

Евентуалното въвеждане на нова валута на БРИКС от коалицията от 10 държави членки би представлявало сериозно предизвикателство за позициите на щатския долар. Групата усърдно усъвършенства бъдещата си валута и създава стабилни платежни инфраструктури в подготовка за нейното международно въвеждане. Въпреки това точната дата на пускане на валутата на БРИКС остава неразкрита.

Американският долар е на прага да се сблъска с огромна конкуренция от страна на коалиция, решена да намали господстващото му положение. Следващите години ще бъдат от решаващо значение за определяне на траекторията и влиянието на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Игра от платформата на Telegram пусна собствен токен, започвайки търговия на Binance

Играта за печелене с докосване (Tap-To-Earn) в рамките на приложението Telegram, Catizen, официално пусна своя токен, CATI, който вече е достъпен за търговия на Binance и други големи борси.

20.09.2024 19:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Terraform Labs спечелиха съдебно съгласие за прекратяване на дейността си

Terraform Labs, създателят на екосистемата Terra (LUNA), получи съдебно одобрение за прекратяване на дейността си, след като се споразумя с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ по обвиненията в измама, свързани със срива на стабилната монета TerraUSD и токена LUNA, които причиниха загуби за $40 милиарда през 2022 г.

20.09.2024 19:15 1мин. четене Alexander Zdravkov

Крипто борсата Jupiter се разширява с нови придобивки и функции

На конференцията Solana Breakpoint 2024 Jupiter Exchange обяви придобиването на SolanaFM и Coinhall, с което разшири възможностите си за данни и инфраструктура.

20.09.2024 19:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

BlackRock актуализира споразумението с Coinbase за операции с Биткойн ETF

BlackRock измени споразумението си за попечителство с Coinbase, за да подобри оперативните процедури за своя ETF iShares Bitcoin Trust.

20.09.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.