Home

Фондовият пазар през 2023 година – ето кои са най-печеливши и губещи

27.12.2023 6:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фондовият пазар през 2023 година – ето кои са най-печеливши и губещи

Бурният пейзаж на финансовите пазари през 2023 г. се определяше от глобалната несигурност и геополитическото напрежение, които оказаха значително въздействие върху различни инвестиционни сектори, особено върху акциите.

На фона на тази турбулентност фондовият пазар показа разнообразни резултати, като стана свидетел както на забележителни успехи, така и на забележителни неуспехи.

Триумфът на Nvidia

Nvidia се превърна в изключителен успех, като стойността на акциите ѝ рязко нарасна, утрои се и пазарната капитализация на компанията надхвърли $1 трилион. В основата на триумфа на Nvidia е стратегическият акцент върху технологиите, особено върху изкуствения интелект (AI) и графичните процесори.

Рязкото нарастване на търсенето на графичните процесори на Nvidia, които са от решаващо значение за различни приложения на изкуствения интелект, значително повиши пазарната ѝ стойност. Този скок подчерта нарастващото значение на технологиите за изкуствен интелект, отчасти стимулирано от успеха на платформи като ChatGPT на OpenAI.

Този успех бе отразен в рекордни финансови резултати през 2023 г. Стратегическите маневри на Nvidia за посрещане на ескалиращото търсене на чипове, включително плановете за усъвършенствани 3-нанометрови процесори за карти за игри, демонстрираха ангажимента им за устойчив растеж въпреки конкурентния натиск.

Стъпка на Applied Optoelectronics

Applied Optoelectronics изплува като друг пазарен шампион, който може да се похвали със забележителна възвръщаемост от над 1,000%. Ключови моменти, като стабилни приходи, надхвърлящи очакванията, и стратегически съюзи като този с Microsoft, изстреляха акциите на компанията на нови висоти. Силните позиции на компанията в областта на оптичните мрежови технологии и 100G продуктите за центрове за данни допринесоха значително за възходящата ѝ траектория.

Въпреки фискалните проблеми, като отрицателния свободен паричен поток (FCF) от $18 милиона, оценката на AAOI се покачи до $20.90, демонстрирайки забележителна печалба от 1,011% от началото на годината.

Обратно, някои акции се сблъскаха със значителни предизвикателства през 2023 г., като претърпяха значителни загуби.

Срив на Cazoo

Cazoo, онлайн търговец на дребно на употребявани автомобили, изпита огромни трудности след листването си през 2021 г., като претърпя драстичен спад в цената на акциите си. Нарастващите разходи, намалените потребителски разходи и неблагоприятната икономическа среда доведоха до почти 100% спад в стойността на акциите на компанията, които в момента възлизат на $11.

Спад на JD.com

JD.com, основен китайски играч в областта на електронната търговия, се пребори със значителен спад на стойността на акциите от 50% през 2023 г. поради макроикономическите предизвикателства в Китай, засилената конкуренция и слабите резултати след регулаторните рестрикции.

Тези подчертани победители и губещи отразяват дихотомията на пазара през 2023 г. С настъпването на 2024 г. потенциалът за възстановяване на някои акции остава, като Федералният резерв намеква за облекчаване на политиката, сигнализирайки за потенциални промени в пазарната динамика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кой е Сатоши Накамото според новия филм на HBO?

HBO се сблъсква с критика след дългоочакваната премиера на документалния филм Money Electric: The Bitcoin Mystery.

09.10.2024 11:02 1мин. четене Alexander Zdravkov

OpenAI е изправена пред потенциална продажба поради проблеми с финансирането

OpenAI може да се сблъска с промяна на собствеността през следващите три години, тъй като CCS Insight прогнозира, че компанията може да срещне затруднения при осигуряването на финансиране за по-нататъшния си растеж.

09.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Американски граждани съдят компания за добив на Биткойн

Град в САЩ сигнализира за неблагоприятното въздействие на намиращо се в близост майнинг съоражение за Биткойн.

09.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Америка ще страда ако Тръмп загуби изборите – Илон Мъск

Илон Мъск наскоро проведе разговор с Тъкър Карлсън, по време на който изрази силната си подкрепа за президентските амбиции на Доналд Тръмп.

09.10.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.