Home

Русия даде светлина на Rosbank да купува активите на Societe Generale

25.12.2023 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия даде светлина на Rosbank да купува активите на Societe Generale

Руският президент Владимир Путин наскоро разреши издаването на указ, който дава възможност на Rosbank да придобие дялове в известни руски компании, които понастоящем са собственост на Societe Generale (SOGN.PA).

Този указ проправя пътя на Rosbank към закупуване на дяловете на SocGen в ключови сектори, включващи енергийни производители като Rosneft и Gazprom, както и металургични компании като Norilsk Nickel и Severstal, наред с други водещи руски компании.

Societe Generale предпочете да не предоставя коментари. Към юни 2021 г. банката е имала експозиция в размер на 22.4 милиарда евро в Русия, според регистрите на Европейския банков орган (ЕБО).

Сделките с руски активи, извършвани от субекти от определените като “неприятелски” държави, които наложиха санкции на Русия след участието ѝ в Украйна през февруари 2022 г., изискват специално одобрение от Москва.

В докладите на информационна агенция Интерфакс се подчертава, че индивидуалните дялове на SocGen в тези руски компании са сравнително скромни, например 0.04% в Gazprom и 0.02% в Alrosa, най-големият производител на диаманти в света. Въпреки това колективната стойност на тези разглеждани активи възлиза на “милиарди рубли“.

Societe Generale преди това излезе от Русия и през май 2022 г. финализира продажбата на местното си дъщерно дружество Rosbank на групата Interros, компания, свързана с руския олигарх Владимир Потанин. Путин е изразявал мнение, че западните санкции представляват икономическо нападение срещу Русия.

На Запад са замразени значителни суми руски държавни активи, както и активи, притежавани от определени руски бизнесмени и инвеститори, включително поемането от Германия на контрола върху петролната рафинерия Шведт, която преди това е била собственост на Русия и доставя 90% от горивото на Берлин.

Едновременно с това руски предприемачи придобиха значителни западни активи в Русия, като например осемте пивоварни на Carlsberg и предприятията на Danone.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

OpenAI е изправена пред потенциална продажба поради проблеми с финансирането

OpenAI може да се сблъска с промяна на собствеността през следващите три години, тъй като CCS Insight прогнозира, че компанията може да срещне затруднения при осигуряването на финансиране за по-нататъшния си растеж.

09.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Американски граждани съдят компания за добив на Биткойн

Град в САЩ сигнализира за неблагоприятното въздействие на намиращо се в близост майнинг съоражение за Биткойн.

09.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Америка ще страда ако Тръмп загуби изборите – Илон Мъск

Илон Мъск наскоро проведе разговор с Тъкър Карлсън, по време на който изрази силната си подкрепа за президентските амбиции на Доналд Тръмп.

09.10.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Икономиката на САЩ ще се срине и Биткойн ще бъде спасението – Робърт Кийосаки

Финансовият преподавател и автор Робърт Кийосаки алармира за състоянието на американската икономика, предупреждавайки, че въпреки статута си на най-голямата световна икономика с БВП от около $29 трилиона, държавата върви надолу.

09.10.2024 7:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.