Home

Великобритания на ръба на рецесията – икономиката отслабва

23.12.2023 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания на ръба на рецесията  – икономиката отслабва

Обединеното кралство е изправено пред потенциални рискове от рецесия, тъй като ревизираните данни сочат свиване на БВП с 0.1% за периода юли-септември, което се разминава с по-ранните оценки за стабилен растеж.

Това се случва след нулевия растеж за периода април-юни, първоначално отчетен като повишение от 0.2%. Налице са опасения, тъй като рецесията обикновено се определя от последователно свиване на икономиката в продължение на две тримесечия – сценарий, който Обединеното кралство е избягвало досега.

Икономистът Ашли Уеб предположи, че е възможно да настъпи лека рецесия, като прогнозира слаб растеж през 2024 г. Стагнацията на растежа или рецесията често водят до увеличаване на безработицата и икономическото напрежение за хората.

Преди предстоящите парламентарни избори икономиката заема централно място за политическите партии. Канцлерът Джереми Хънт остава предпазлив оптимист за средносрочните икономически перспективи на Обединеното кралство въпреки тези тревожни данни.

Инфлацията спадна до 3.9% от 4.6% през предходния месец, което предизвика спекулации за потенциално намаляване на основния лихвен процент на Английската централна банка. При неотдавнашните дискусии обаче подобни разсъждения бяха отложени, като се позоваха на преждевременност.

По отношение на правителствените мерки, насочени към стимулиране на растежа, се появяват различни мнения, които създават противоположни становища за ефективността на тези инициативи.

Риши Сунак обещава да постигне растеж на икономиката, обусловено от разширяване на икономиката през четвъртото тримесечие на 2023 г. Яснота относно състоянието на рецесията ще се появи едва с данните за февруари.

Службата за бюджетна отговорност прогнозира скромен ръст от 0.1% за последното тримесечие на годината. Ескалиращите лихвени проценти ограничиха потребителските разходи, като разполагаемият доход нарасна само с 0.4% между юли и септември.

За икономическите перспективи допринасят ревизираните данни за бизнес резултатите, особено в секторите на филмопроизводството, инженерството, дизайна и телекомуникациите. По-слабите резултати на по-малките предприятия, особено в хотелиерството и информационните технологии, допълнително допринасят за забавянето на икономическия растеж.

Сравнявайки данните отпреди Ковид, Обединеното кралство показва един от най-слабите темпове на растеж сред развитите икономики от Г-7, като е с 1.4% над равнищата отпреди пандемията, изоставайки от Франция и всички останали страни с изключение на Германия.

Отделни данни на Службата за национална статистика разкриват рязко увеличение на продажбите на дребно през ноември с 1.3% спрямо предходния месец, особено в магазините за нехранителни стоки с 2.3% увеличение. Въпреки ръста на продажбите възникват опасения относно продължителните практики на отстъпки по време на събития като Черния петък.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Марк Кюбан разкритикува регулаторния подход на Генслер към криптовалутите

Милиардерът предприемач Марк Кюбан изрази загриженост относно регулаторния подход на председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, твърдейки, че той би могъл да предотврати срива на FTX и Three Arrows Capital (3AC).

04.10.2024 20:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Съдят Nvidia заради предполагаемо скрити приходи от криптовалути

Във Върховния съд на САЩ се очаква да бъде даден ход на колективен иск срещу Nvidia, в който се твърди, че компанията е подвела инвеститорите по отношение на въздействието на добива на криптовалути върху приходите ѝ през 2017-2018 г.

04.10.2024 19:35 1мин. четене Alexander Zdravkov

Binance предупреждава за заплахи от централизация на крипто пазара

В неотдавнашен доклад на Binance се подчертават критичните рискове на криптовалутния пазар, като се посочват завишените оценки и концентрацията на собствеността върху токените като основни проблеми.

04.10.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как реагираха Биткойн и фондовите пазари на добрите данни за работните места в САЩ?

Биткойн се сблъска с волатилност в началото на търговията на Уолстрийт на 4 октомври, след публикуването на по-силни от очакваното данни за заетостта в САЩ.

04.10.2024 18:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.